U prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu održava se radionica na temu „Hrvatske odore kroz stoljeća“.
Odora je naziv za službenu odjeću pripadnika određenog poziva, službe ili vrste djelatnosti. One su sastavni dio društvene povijesti, koje svojim postojanjem danas svjedoče o odnosima u društvu, proizvodnim i distributivnim procesima, o socijalnoj hijerarhiji i suprotnostima, integralno izražavajući jedno vrijeme i objelodanjujući njegov duh.

Cilj ovog predavanja jest da zainteresirane upozna s poviješću i karakteristikama vojnih odora i građanskog odnosno narodnog odijela u Hrvatskoj od Srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća na temelju pisanih izvora, grafika i suvremenih crteža te originalnih primjeraka odora ili njihovih dijelova sačuvanih u okviru muzejskih zbirki Hrvatskog povijesnog muzeja.

Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec posebno proučava povijest plemenite obitelj Orehovečki podrijetlom iz Svetog Petra Orehovca, a naročito sudjelovanje članova ove plemenitaške kuće u Tridesetogodišnjem ratu koji se odvijao u prvoj polovici 17. stoljeća. Ovom će radionicom sudionici naučiti kako su izgledale vojne odore hrvatskih vojnika, a među ostalim i odore obitelji orehovečkog kraja, a sve s ciljem rekonstrukcije uniformi iz tog razdoblja i osnivanja povijesne konjičke garde.

Ukoliko ste zainteresirani za povijest i povijesne teme, dođite u četvrtak 25. studenoga, s početkom u 19.00 sati u Društveno kulturni centar u Svetom Petru Orehovcu. Voditeljica radionice bit će mr. sc. Jelena Borošak Marijanović, dugogodišnja kustosica Zbirke odora Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba.

Ulaz je slobodan te je sudjelovanje na radionici u potpunosti besplatno.

Radionica “Hrvatske odore kroz stoljeća“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“, a čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.