Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je donijelo odluku o potvrđivanju rezultata izbora koji su u toj zemlji provedeni 2. listopada, nakon što je Sud BiH odbio sve žalbe na ranije utvrđene preliminarne rezultate.

Izborni su rezultati potvrđeni nakon što je obavljeno ponovno brojanje glasova na dijelu biračkih mjesta te nakon što su istekli svi rokovi za ulaganje prigovora i žalbi koje je razmatrao prizivni odjel državnog suda i odbacio ih kao neutemeljene.

“Odluku smo usvojili jednoglasno”, konstatirao je predsjednik SIP-a Suad Arnautović nakon glasanja na kratkoj sjednici tog tijela, održanoj u Sarajevu.

Time su kao novi članovi Predsjedništva BiH potvrđeni Denis Bećirović iz reda Bošnjaka, Željko Komšić iz reda Hrvata i Željka Cvijanović kao članica iz reda srpskog naroda.

Potvrđeni su i svi ranije utvrđeni rezultati u utrci za zastupnike u parlamentima države te entiteta, skupština deset županija unutar Federacije BiH te za predsjednika i dopredsjednike Republike Srpske.

Od trenutka potvrđivanja izbornih rezultata počinju teći rokovi za uspostavu novih tijela vlasti. U roku od 15 dana trebalo bi biti konstituirano novo Predsjedništvo BiH, a u roku od mjesec dana zastupnički domovi parlamenta BiH i Federacije BiH te Narodna skupština RS.

Kada se konstituiraju skupštine županija u Federaciji slijedi druga faza izbornog procesa koja znači delegiranje zastupnika za Dom naroda parlamenta Federacije BiH. Potom će slijediti neizravni izbor predsjednika i dva dopredsjednika tog entiteta.

Pojedinačno su najviše glasova za zakonodavna tijela vlasti na listopadskim izborima dobile najveće nacionalne stranke koje su vladale i u protekle četiri godine, HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. No otvorene su različite mogućnosti koaliranja s obzirom da dosadašnje oporbene stranke i u Federaciji kao i u RS imaju matematički kapacitet za preuzimanje vlasti. Kao neizostavni partner u svim kombinacijama siguran je jedino HDZ BiH, odnosno koalicija koju čine stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ranije je najavio kako će pregovori o mogućim koalicijama početi 3. studenog.