Potvrđena ptičja gripa kod divljih ptica i domaće peradi u Hrvatskoj

24. studenoga 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Potvrđena ptičja gripa kod divljih ptica i domaće peradi u Hrvatskoj


Influenca ptica podtip H5N1 u utorak, 23. studenog, potvrđena je u jednog uginulog crvenokljunog labuda s područja Varaždinskog jezera u Varaždinskoj županiji, međutim još se uvijek čeka rezultat laboratorijskog pretraživanja u donosu na patogenost virusa. U srijedu, 24. studenoga virus influence ptica, podtip H5N1, potvrđen je i na jednom gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Na istom gospodarstvu uočeno je uginuće domaće peradi u posljednjih nekoliko dana te je kod lešine domaće guske u Hrvatskom veterinarskom institutu potvrđena bolest.

Daljnja laboratorijska pretraživanja su u tijeku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica.

Zaraženo gospodarstvo je stavljeno pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i u koordinaciji s Upravom za veterinarstvom i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede određene su i provode se mjere iskorjenjivanja bolesti na predmetnoj lokaciji.  Trenutno je na snazi na gospodarstvu zabrana premještanja životinja i proizvoda, usmrćena je sva perad te se provodi čišćenje i dezinfekcija te druge mjere.

U slučaju potvrde visokopatogene influence ptica u domaće peradi bit će određeno područje pod ograničenjem u kojima će se provoditi daljnje mjere za rano otkrivanje, sprječavanje širenja i iskorjenjivanje influence ptica koje.

Osim mjera određenih Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, između ostaloga uključuju: popis svih gospodarstava na kojima se drži perad i broja i kategorije držane peradi, obavezno zatvaranje peradi i ptica u zatvorene prostore/nastambe, kliničke preglede i uzorkovanje peradi te druge mjere.

Iz Ministarstva podsjećaju držatelje peradi i ptica u zatočeništvu da se radi o izuzetno opasnoj bolesti koja izaziva vrlo velike gubitke u proizvodnji te da je rano otkrivanje jedini način sprječavanja daljnjeg širenja na druga gospodarstva.

Stoga je iznimno važno odmah prijaviti svaki znak bolesti, smanjeno uzimanje hrane i/ili vode i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kako bi se odmah uzeli uzorci za pretraživanje na influencu ptica.