Pisano rješenje, kojim je potvrđena optužnica za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem u slučaju smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bijelića, u četvrtak je s obrazloženjem poslano strankama, potvrđeno je Hini s Općinskog suda u Metkoviću.

Optužnica Općinskoga državnog odvjetništva u Metkoviću protiv tri liječnice i jedne medicinske sestre podignuta je 11. veljače 2021., a potvrđena je na jučerašnjoj sjednici Optužnoga vijeća tri i pol godine nakon smrti Gabrijela Bijelića.

„Okrivljenicama se stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke”, navodi se u optužnici ODO-a.

U optužnici stoji da su prvookrivljenica (1988.) 9. prosinca i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije – ispostava Metković, propustile na odgovarajući način “pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u KBC Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju“.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a četvrtookrivljenica (1972.) se tereti da je u tim okolnostima 10. prosinca 2018. odbila pregledati dijete. Oca djeteta uputila je da dijete odvede k pedijatru te je istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

„Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije stavlja se na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala njegovo teško zdravstveno stanje i da je već životno ugrožen, niti je obavijestila liječnika pa je zbog toga i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica Zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta“, stoji u optužnici.

„Dijete je unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, zbog obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka, umrlo 11. prosinca 2018.“, zaključuje u optužnici Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću.