Općinski kazneni sud u Zagrebu potvdio je optužnicu protiv Rikarda Fuchsa, sina HDZ-ovog ministra obrazovanja Radovana Fuchsa te Gordana Nole, punca Rikarda Fuchsa, a koji se terete da su na prijevaru preuzeli vrijedne dionice, doznaje se na sudu.

Terete se da su od 8. kolovoza 2008. do 30. rujna 2011. tražili od Ede Baričevića da im proda dionice TOZ Penkale vrijedne 840.000 kuna. Prema pisanju medija, Rikard Fuchs, ekonomist po struci, bio je voditelj poslova Oportunitas ulaganja, a dionice TOZ Penkale trebale su biti prodane tom društvu.

Tužiteljstvo tvrdi da je Fuchs lagao Baričeviću da će mu dionice biti plaćene u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora, iako takve namjere nije imao, jer su i on i Nola bili svjesni da Oportunitas ulaganja nema taj novac.

Prema optužnici, Nola je zaključio ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica s Baričevićem, a radilo se o prodaji 2000 dionica koje su trebali platili Baričeviću u roku 30 dana.

Prijavio ih Baričević

Tužiteljstvo navodi da dionice Baričeviću u tom roku nisu plaćene, iako iz bankovnih podataka ispada da su Oportunitas ulaganje u tom trenutku imali novca na računu jer su primili pozajmicu od Industrogradnje u iznosu od 15,1 milijuna kuna. Na koncu, nakon što je prošao rok za plaćanje od 30 dana, Baričević je prisilno uspio naplatiti oko 77.338 kuna.

Za ostatak duga od 762.661 kuna Nola se tereti da je 30. rujna 2011. izdao bjanko zadužnicu od milijun kuna koja je glasila na Prva ulaganja, tvrtku koja je bila sljednik Oportunitas ulaganja. Učinio je to, kaže tužiteljstvo, iako je bio svjestan da se ta zadužnica ne može naplatiti.

Mediji su ranije izvijestili da je priča koja je sada završila potvrđenom optužnicom zakotrljala nakon što je Baričević podnio kaznenu prijavu protiv Fuchsa i Nole.