Potvrđen prvi slučaj zaraze u Međimurskoj županiji; muškarac koji je radio u Austriji

23. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Brze vijesti Potvrđen prvi slučaj zaraze u Međimurskoj županiji; muškarac koji je radio u Austriji

Pixabay


– Prvi slučaj zaraze koronavirusom u ponedjeljak je potvrđen ju Međimurskoj županiji, a riječ je o muškarcu koji je radio u Austriji, izvijestio je župan Matija Posavec.

“Mi smo se dugo odupirali, bili smo jedna od tek nekoliko županija koja je bila bez zaraženih koronavirusom”, kazao je Posavec na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Dodao je kako je zaraženi radio u Austriji i “virus je uvezen”. Bio je u samoizolaciji, a dobrog je općeg stanja.

Posavec je kazao da su u nedjelju navečer obavljena tri testiranja, a samo se ovaj pokazao pozitivnim.

“Maksimalno su postrožene mjere od trenutka kada je zaražena osoba stigla u Hrvatsku. Ova situacija je još jedno upozorenje svima da se maksimalno drže socijalne distinkcije, da se poštuju sve upute i preporuke i Nacionalnog stožera i Stožera civilne zaštite Međimurske županije, kao i stožera općina i gradova”, poručio je.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Višnja Smilović kazala je kako je zaraženi dobrog općeg zdravstvenog stanja, hospitaliziran je i u tijeku je obrada svih njegovih kontakata.

“Oboljeli mora reći sve kontakte s kojima je bio i to će biti pozivi i pozivi, razgovori, da se utvrde svi mogući bliski kontakti”, rekla je Smilović.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak istaknuo je da se bolnica za ovo pripremala tjednima, te su novu situaciju dočekali spremni.

“Opremljeni smo zaštitnom opremom, respiratorima za one eventualno teže slučajeve. Prema statističkim podacima ne očekujemo, barem ne u nekom kraćem razdoblju, izuzetno veliko povećanja broja oboljelih, pogotovo ne težih, ali smo spremni”, rekao je Novinščak.

Dodao je kako je prije nekoliko dana reorganiziran rad na bolničkim odjelima pa je, osim na odjelu infektologije gdje je izolacija, za zbrinjavanje pozitivnih pacijenata spreman još jedan odjel.

“Reorganizirali smo i odjele i kadrovski potencijal bolnice na način A i B timova, spremni smo se kadrovski pokriti u slučaju pozitivnih zdravstvenih radnika”, poručio je Novinščak.

(Hina)

Facebook Comments