Smrtno stradali i materijalna šteta u potresu magnitude 7,2 na Haitiju

14. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Brze vijesti Smrtno stradali i materijalna šteta u potresu magnitude 7,2 na Haitiju


U potresu magnitude 7,2 po Richteru koji je pogodio Haiti u subotu ujutro oko 8.30 po mjesnom vremenu ima mrtvih, a materijalna šteta je velika.

Potres se dogodio 12 km od okruga Saint-Louis-du-Sud koji je oko 150 km udaljen od glavnoga haićanskog grada Port-au-Princea, izvijestio je Američki institut za geofiziku (USGS).

Nacionalna agencija za oceane i atmosferu najprije je izdala upozorenje za cunami, no ono je ubrzo povučeno.

Direktor haićanske Civilne zaštite Jerry Chandler AFP-u je potvrdio informaciju o smrtno stradalima, no kazao je da još nema precizne podatke o njihovu broju.

Premijer Ariel Henry na putu je prema Nacionalnom centru za hitne akcije u Port-au-Princeu i očekuje se da će ondje održati konferenciju za novinare, rekao je Chandler.

Potres se osjetio u cijeloj zemlji, a o materijalnoj šteti izvješćuju iz nekoliko gradova. Očevici su fotografije posljedica potresa na jugozapadnom dijelu otoka objavili na društvenim mrežama.

“Zatekla sam se u svojem domu kad je počelo tresti, bila sam blizu prozora i vidjela sam kako predmeti padaju”, rekla je AFP-u Christella Saint Hilaire (21) koja živi blizu epicentra potresa.

“Na leđa mi je pao dio zida, ali ozljeda nije teška”, nastavila je mlada žena. “Nekoliko se obližnjih kuća u potpunosti srušilo.”

Na video zapisima koje su stanovnici podijelili na internetu vide se betonske zgrade u ruševinama. Među njima je i crkva u kojoj se u subotu ujutro održavala misa, a nalazi se 200 km jugozapadno od Port-au-Princea.

Najsiromašnija država u Americi još se s nelagodom prisjeća potresa koji se dogodio 12. siječnja 2010. Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika.

Više od 300.000 ih je ozlijeđeno, a više od milijun i pol Haićana tada je ostalo bez krova nad glavom, nakon čega su se vlasti i međunarodna humanitarna zajednica suočile s obnovom u državi bez zemljišnih knjiga ili građevinskih pravila.

Ne uspijevši svladati izazov obnove nakon potresa 2010. Haiti, koji ne zaobilaze ni prilično česti uragani, u zadnjih je deset godina pao u tešku društveno-političku krizu.

(Hina)