Dejan Jaić: Grad Zagreb je donio odluku o izmještanju farmi s Jakuševca, Svete Klare i ostalih područja

9. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Dejan Jaić: Grad Zagreb je donio odluku o izmještanju farmi s Jakuševca, Svete Klare i ostalih područja


Ekipa Potrage istražila je kvalitetu zraka u nekim gradovima Hrvatske.

Mijo (70) je rođeni Jakuševčanin i sjeća se prvog kamiona koji je istovario smeće u njegovo susjedstvo. -Obitelj mi se raspala zbog prokletog deponija. Tata mi je umro sa 56 godina od bolesti koje su vezane uz deponij. Sestra mi je umrla s 58 godina od raka pluća. Najmlađi brat je umro s 46 godina isto od tumora. -kaže Mijo i ne sumnja da je uzrok tome deponij na Jakuševcu.

Međutim, službeno istraživanje nije nikada provedeno. Problem Jakuševčana i ostalih stanovnika istočnog dijela Novog Zagreba je višestruk. Uz odlagalište s kompostanom i drobilicom otpada tu su i farme svinja, smještene odmah do kuća. Zbog čega Jakuševčani i farmeri ratuju.

Izmještanje farmi već bi krenulo da koronavirus to nije sve usporio. Potvrdio je to i pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejan Jaić koji je kazao kako je Grad Zagreb donio odluku o izmještanju farmi s Jakuševca, Svete Klare i ostalih područja na teritoriju grada Zagreba. Međutim, Grad će produžiti dozvolu za držanje životinja do kraja godine, ali time će biti riješen samo manji problem.

Kakva je situacija u ostalim gradovima, ali i u susjedstvu i svijetu, pogledajte u video prilogu.