Jahaonica, zgrada Zapovjedništva i povijesne staje u nekadašnjem austrougarskom vojnom konjičkom kompleksu u Optujskoj ulici u Varaždinu ponovno će „oživjeti“.

Župan Anđelko Stričak potpisao je danas u Županijskoj palači osam ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je preduvjet da taj vrijedan povijesni kompleks dobije novi sjaj, i to u sklopu projekta „Revitalizacija austrougarskog vojnog konjičkog kompleksa u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine Varaždinske županije“.

– Projektom je predviđeno da objekti izgrađeni u doba Austro-Ugarske postanu mjesto na kojem će se održavati događanja s ciljem promocije konjaništva, ali i izložbe, koncerti, predstave, seminari, turniri i druge kulturno-umjetničke, obrazovne i sportske manifestacije. Zgrada jahaonice bit će, naime, pretvorena u multifunkcionalni prostor javne namjene. Posebna zanimljivost će biti „Županijski vremeplov“, centar u kojem će se posjetitelji moći upoznati s poviješću Varaždinske županije ispričane na drugi način, iz perspektive vojske, vojnika i konjaništva – rekao je župan Anđelko Stričak.

ugovori_projektna_dokumentacija_revitalizacija_kompleks_optujska_2024 (2)

I dok će „Županijski vremeplov“ biti smješten u Zgradi zapovjedništva, povijesne staje, odnosno gospodarska zgrada prenamjenom će dobiti nove sadržaje, tako da će se u jednom dijelu koristiti za privremeni smještaj konja i kočija za potrebe Husarske garde Varaždinske županije. Postojeće staje u sjevernom dijelu bi se uklonile, dok bi se nove izgradile na zapadnom dijelu, čime bi se dobio veći otvoreni prostor za održavanje različitih događanja na otvorenome.

Za izradu projektno-tehničke dokumentacije odobreno je 80,88-postotno sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije” kojeg je objavilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

ugovori_projektna_dokumentacija_revitalizacija_kompleks_optujska_2024 (3)

I dok je procijenjena vrijednost izrade dokumentacije bila 410.213,02 eura, nakon provedenih postupaka javne nabave postignuta je manja cijena, pa će za izradu glavnog, idejnog, izvedbenog projekta, niza elaborata, snimaka i druge dokumentacije biti izdvojeno nešto manje od 280.000 eura (279.619,49 eura).

Župan Stričak je ugovor za izradu idejnog projekta, glavnog projekta s pripadajućim elaboratima te izvedbenog projekta potpisao sa Studijem Nexar d.o.o. (vrijednost 177.500 eura), a s tom tvrtkom je potpisan i ugovor za izradu projekta interijera i opremanja (vrijednost 58.500 eura).

Ugovor za izradu elaborata ocjene postojećeg stanja konstrukcije potpisan je s tvrtkom Building d.o.o. (vrijednost 11.750 eura), za izradu arhitektonske snimke postojećeg stanja s tvrtkama Complex project d.o.o. i Zelena gradnja d.o.o. (vrijednost 8.562,50 eura), za geomehanički elaborat s Complex projectom d.o.o. (vrijednost 3.125 eura), za geodetsku položajno-visinsku snimku s Geodetskim uredom Jurković d.o.o. i Terenskim izmjerama d.o.o. (999 eura), za reviziju betonskih i čeličnih konstrukcija s tvrtkom StruDes d.o.o. (3432,99 eura), dok je usluga izrade projekta tehničke zaštite i videonadzora ugovorena s tvrtkom Alarm automatika d.o.o. (2.125 eura).

jahaona_kompleks_optujska

Uz pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darka Majhena i ravnatelja JURA-e Mladena Jakopovića, na potpisivanju ugovora bili su predstavnici tvrtki Vesna Brković, Jerko Bošković, Silvije Krsnik, Ranko Čop i Mario Jurković.