Potpredsjednik Vlade Davor Božinović i potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault potpisali su u ponedjeljak ugovor o nabavi dva nova vatrogasna zrakoplova, kanadera, ukupno  vrijedna 105 milijuna eura, čija se isporuka očekuje za oko pet godina.

Riječ je o novoj generaciji protupožarnih zrakoplova, koje će proizvoditi kanadska tvrtka De Havilland.

Članice EU nabavljaju 20 takvih zrakoplova, a Hrvatska je, uz Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku bila uključena u zajednički postupak nabave zrakoplova DHC-515 s ciljem uspostave trajnih rescEU kapaciteta.

Kanadere se nabavlja europskim sredstvima, a bit će na raspolaganju ne samo državama uključenima u zajedničku nabavu, nego i svim drugim članicama EU, ali i trećim državama koje zatraže pomoć.

Plenković: Svaki kanader košta oko 50 milijuna eura europskih sredstava

Ugovor je potpisan u Banskim dvorima, u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića koji je naglasio kako je Hrvatska jedna od  desetak zemalje koje trenutno imaju kanadere u svojoj floti.

“Broj narudžbi europskih zemalja toliko je bio velik da se kompaniji De Havilland isplatilo pokrenuti novu proizvodnju”, rekao je premijer.

Plenković je iznio i podatke da će  kanaderi imati kapacitete od po šest tona vode. Svaki košta nešto više od 50 milijuna eura uz stopostotno financiranje europskim sredstvima.

“Time će se broj zrakoplova koje imamo povećati sa šest na osam. Pet zrakoplova kontinuirano je u funkciji, a jedan se koristi za rezervne dijelove. Na ovaj način imat ćemo ih sedam funkcionalnih, bit ćemo dodatno osnaženi za protupožarnu aktivnost u Hrvatskoj, a bit ćemo i važan regionalni faktor”, rekao je premijer Plenković.

Za dva nova kanadera definirani su i potrebni rezervni dijelovi, u vrijednosti od preko sedam milijuna eura koje će se isto tako u stopostotnom  iznosu financirati europskim sredstvima.

Božinović: U svibnju isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX

Na potpisivanju ugovora bio je i povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič, koji je rekao da će Europljani, zahvaljujući ovoj nabavi, biti sigurniji u okolnostima klimatskih promjena.

Isporuka novih kanadera očekuje u idućih četiri do pet godina, rekao je novinarima glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

“Hrvatska trenutačno raspolaže sa šest Air Tractora i šest kanadera, od kojih je pet u funkciji. Očekujemo opet sušno ljeto i velik broj požara i činimo sve da se za to dobro pripremimo”, poručio je.

Jučer je ovakav ugovor u Montrealu za Grčku potpisao grčki premijer Mitsotakis, i to za nabavu sedam kanadera.

Potpredsjednik Božinović prigodom potpisivanja ugovora rekao je i da se u svibnju očekuje isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i spašavanje. Koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova, a financirani su europskim sredstvima.