Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen u utorak su potpisali ugovor vrijedan 29 milijuna eura, o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju sanacije stotinu tisuća tona bala na ulazu u grad.

Svečanosti je nazočio i ministar gospodarstva Damir Habijan koji je istaknuo kako je balirani otpad u Brezju problem koji je grad mučio više od 18 godina. Podsjetio je da je Vlada u studenom prošle godine donijela odluku kako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u stopostotnom iznosu financirati procijenjene troškove sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada u iznosu od 29.164.611,95 eura.

„Ta odluka donijeta na Vladi kao i ovo sufinaciranje u stopostotnom iznosu znači da varaždinski gradski proračun neće imati nikakav teret i neće morati ići ni u kakvo zaduživanje ili koristiti neki drugi financijski instrument”, rekao je Habijan. Sve to, kazao je, dovoljno govori u prilog činjenici da Vlada, resorno ministarstvo i Fond itekako vode računa o ravnomjernom razvoju Hrvatske.

Naglasio je da se, donoseći odluke i rješavajući probleme, sigurno ne vode činjenicom tko je gdje na vlasti, ‘što ovih osam godina mandata Vlade Andreja Plenkovića to apsolutno jasno pokazuju’.

Rok za rješavanje problema i sanaciju bala je 18 mjeseci i u tom vremenu bi trebala biti odvezena i posljednja bala, a Brezje će biti novo područje u gradu Varaždinu za gospodarski razvoj, rekao je ministar.

„To je sigurno još jedna dobra vijest i siguran sam, s obzirom na broj investitora koji jesu prisutni u gradu Varaždinu, ali i onih koji jesu u najavi i iskazuju interes za to, svakako će biti dobrodošli”, zaključio je Habijan.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je da je Andrej Plenković jedini premijer koji je donio odluku da se problem bala riješi. Dodao je kako Gradu Varaždinu preostaje rješavanje sudskih sporova vezanih uz balirani otpad, u čemu će, obećao je, gradonačelnik Bosilj imati njegovu punu podršku.

„S obzirom na to da je moj stav, a vjerujem i stav prisutnih, da tri puta jednu te istu stvar ne možeš platiti, naći ćemo neki zajednički jezik da svatko snosi svoj dio troškova – Grad svoje, tvrtka svoje i da Grad Varaždin, Varaždinke i Varaždinci, po ovoj operaciji ne trebaju snositi niti eura troškova”, poručio je župan Stričak.

Gradonačelnik Bosilj kazao je da je pokrenut postupak sudskog mirenja te da je Grad dobio suca miritelja na trgovačkom sudu.

„Imamo aktualna četiri spora. Prvi ugovor je bila jedna pravna osoba, drugi ugovor je bio konzorcij koji se sastojao od Ekoflora, Cezara i Komunalca Davor, a sad je izvođač radova CE-ZA-R i HIS, tako da se ne radi o istim pravnim osobama, ali siguran sam da ćemo doći do određenog rješenja koji će biti najjeftinije. Ne zaboravite da smo upravo zbog tih sporova morali  predati Fondu zadužnicu na iznos od 64 milijuna eura”, kazao je Bosilj.

Balen: Gospodarenje otpadom bitna tema, Fond potiče projekte

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen istaknuo je da je Fond uvijek bio konstruktivan da se iznađe rješenje i financijski voljan podržati sanaciju bala, ali kada se nađe zakonski, stručno i ekološki najprihvatljivije rješenje.

„Kada je to osigurano, Vlada je osigurala stopostotno financiranje putem Fonda”, rekao je Balen.

Dodao je da je gospodarenje otpadom izuzetno bitna tema te da Fond kontinuirano potiče projekte, kako u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji, tako i na području cijele Hrvatske, uz snažnu potporu resornog Ministarstva gospodarstva.