Sporazumi vezani uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2022. godini i dnevnog boravka u Križevcima u srijedu ujutro potpisani su u Županijskoj upravi Koprivničko-križevačke županije.

Župan Darko Koren naglasio je kako se radi o značajnom programu koji traje puno godina odnosno 16. godinu zaredom.

– Nastojimo provoditi kvalitetu socijalnu politiku koja je jedna od naših prioriteta i naša pozornost je usmjerena prema brizi prema ranjivim skupinama – kazao je te dodao kako Županija pomaže i kroz institucionalnu skrb, domove i ustanove kroz sufinanciranje.

IMG_0352

– Taj program je toliko zaživio da je tim ljudima praktički život nezamisliv, a kojima brinemo – istaknuo je.

Ispred Savjeta za umirovljenike Željko Pintar kazao je kako je ovaj program od izuzetne pomoći za umirovljenike i ranjive skupine te zahvalio županu Korenu i Županiji na praćenju i prihvaćanju ovog programa sada već 16 godina.

IMG_0357

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, kazao je kako ovaj program već 16 godina čini zajednicu boljom, kvalitetnijom, respektirajući ono čime su nas zadužili, ali i pokazujući socijalnu osviještenost.

– Grad Križevci ovaj program potpomaže s 90.000 kuna. Siguran sam da će program doživjeti i punoljetnost, ali i dekade. Naši sumještani to zaslužuju i mi moramo o njima brinuti svojim javnim i odgovornim djelovanjem – poručio je.

IMG_0361

Načelnik općine Virje Mirko Perok istaknuo je kako kroz Centar za pomoć u kući  Samarita provode ovaj program.

– Uz ovaj program mi provodimo još i program “Zaželi”, koji nažalost uskoro završava. Od ovog programa gerontodomaćice moramo tražiti više i proširiti, jer će neki korisnici uskoro ostati bez potpore. Premostili smo i program “Zaželi”, sami smo financirali gerontodomaćice – pojasnio je.

IMG_0349

– Teško je zadnje dvije godine. Puno smo korisnika izgubili kroz ovu pandemiju, ali i dalje ima puno zahtjeva – kazao je.

Predsjednica Kluba za starije osobe Mariška Valentina Čadavec naglasila je kako je ovaj program temelj na kojemu se razvijala sva izvaninstitucionalna pomoć za starije osobe na području županije.

– Nama kao pružateljima usluga pruža financijsku stabilnost  i održivost, bez čega nove socijalne usluge ne bi bile moguće – kazala je dodavši da godišnje brinu za oko 200 osoba, a o kojima se brine 15 gerontodomaćica.

IMG_0366

Antonija Pukec, ravnateljica križevačkog Crvenog križa, kazala je kako su gerontodomaćice često puta jedine osobe s kojima ti krajnji korisnici komuniciraju i s kojom mogu razmijeniti neku toplu riječ, a što je njima bitno.

– Važnost ovog projekta pokazao se osobito u vrijeme pandemije, gdje je vrijednost tog projekta dodatno porasla – kazala je.

IMG_0367

Ove godine za realizaciju programa Koprivničko-križevačka županija je osigurala gotovo 1,3 milijuna kuna, 85.000 kuna više nego prošle godine, a ukupna vrijednost danas potpisanih sporazuma je gotovo 2 milijuna kuna.

U sklopu programa zaposlene su 24 osobe. Programom se osigurava pomoć starijim i nemoćnim građanima i stvaraju uvjeti za njihov kvalitetniji i sigurniji život.

IMG_0338 IMG_0340 IMG_0343 IMG_0348 IMG_0349 IMG_0345 IMG_0354 IMG_0355 IMG_0368 IMG_0367 IMG_0370 IMG_0372 IMG_0373 IMG_0335