Predsjednici Savjeta mladih Grada Križevaca, Grada Opatije i Grada Rijeke potpisali su danas tripartitni Sporazum o prijateljstvu i suradnji s ciljem promicanja suradnje u pitanjima od važnosti za mlade.

Riječ je o prvom takvom Sporazumu u Hrvatskoj, a njegovo potpisivanje podržali su  gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i  gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.

Tom je prilikom gradonačelnik Rajn istaknuo kako Križevci žele postati Grad za mlade i kako  su uključeni u projekt Europe Goes Local: „Grad Križevci je na putu da postanemo grad za  mlade, koji naši partneri od danas, već imaju. Željni smo i voljni preuzeti pozitivna iskustva i  naravno prenijeti naša iskustva. Današnje potpisivanje Sporazuma na inicijativu naših mladih  i spremnost da to potpišu je znak da smo na dobrom putu.“

04 potpisivanje_sporazuma2

Gradonačelnik Opatije Kirigin je istaknuo kako Opatija puno ulaže u mlade: „U Gradu Opatiji  su mladi sugrađani uključeni u javni i politički život kroz sve dosadašnje sazive Savjeta  mladih. No, neka od ključnih pitanja za boljitak mladih u Hrvatskoj pitanja su državnog nivoa, od stanogradnje do zapošljavanja.“

03 potpisivanje_sporazuma1

Zadovoljstvo potpisivanjem ovog Sporazuma istaknuo je i gradonačelnik Rijeke Filipović: „Drago mi je da smo se okupili na potpisivanju ovog Sporazuma, prvog takvog u Hrvatskoj. Drago mi je da se potpisivanje događa u 2022. godini, Europskoj godini mladih.“ Sporazum su potpisali predsjednik Savjeta mladih Grada Križevaca Antonio Sirovec,  predsjednik Savjeta mladih Grada Opatije Niko Zeoli i predsjednik Savjeta mladih Grada  Rijeke Biagio Mazzone.

05 potpisivanje_sporazuma3

Uime potpisnika, obratio se predsjednik Savjeta mladih Grada Opatije koji je zahvalio predsjednicima savjeta mladih i članovima kao i gradonačelnicima na potpori: „Nadam se da  će potpisivanje ovog sporazuma potaknuti i ostale mlade da se udruže.“

07 potpisivanje_sporazuma6

Uslijedio je radni dio događanja gdje su prezentirani primjeri dobre prakse pa je tako  predsjednik Savjeta mladih Grada Križevaca predstavio primjer održavanja svoje hibridne  sjednice Savjeta i hackaton, Udruge Žmergo iz Opatije predstavila je projekt ŽLICA –  Žmergov lokalni info centar za mlade, a Grad Rijeka svoj online portal svejeok!.

Ovim Sporazumom, mladi će razmijeniti iskustva i znanja u područjima od važnosti za mlade, doprinijeti razvitku politika za mlade te intenzivnijem povezivanju triju gradova. Formirali su i  zajedničku radnu skupinu koja će svake godine određivati program konkretnih aktivnosti te  osiguravati temelje za njihovo provođenje. Članovi radne skupine su za Grad Križevce: Antonio Sirovec i Marko Martinčević , Grad Opatiju: Kristian Tončić i Ena Knežević Tončinić, te Grad Rijeku: Biago Mazzone i Toma Jelušić te Valentino Klarić.

06 potpisivanje_sporazuma4

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te  pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne  manjine i turizam Sandro Novosel sa suradnicima.