Koćarica koja se protekle noći nasukala na otočić u Zlarinskom kanalu, potonula je, trojica članova posade su spašeni, a poduzete su mjere za sprječavanje onečišćena mora i vađenje plovila, priopćeno je u subotu iz Ministarstva  mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo noćas 30 minuta nakon ponoći, o koordiniranoj akciji traganja i spašavanja trojice članova posade koćarice, koja se nasukala i potonula u Zlarinskom kanalu.

Akcija spašavanja trojice ribara pokrenuta je slijedom dojave posade druge ribarske brodice, a posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split.

Spasilački brod šibenske Kapetanije te policijski brod po dolasku na dojavljenu poziciju zatekli su tri člana posade na hridima otočića, koje su zbog nepristupačnosti obale i nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru, na spasilački brod prevezli pomoćnom brodicom.

Trojica spašenih ribara državljani su Republike Hrvatske. Osim pothlađenosti, nisu prijavili tjelesne ozljede te su spasilačkim brodom prevezeni u Šibenik, kamo su pristali jutros oko 2 sata i odakle su ih djelatnici Hitne medicinske pomoći HMP Šibenik, preuzeli u daljnje preventivno medicinsko postupanje u šibensku Opću bolnicu.

Koćarica imena „VAL II“ nedugo nakon nasukavanja u potpunosti je potonula na dubinu od 7 metara, na oko 30 metara od obale Sestrice Male.

Službenici Lučke kapetanije Šibenik od jutros su na poziciji pomorske nesreće gdje nisu uočili tragove onečišćenja mora, navodi se u priopćenju Ministastva.

No s obzirom da je posada prijavila oko jednu i pol tonu pogonskog goriva u brodskome spremniku, iz Kapetanije je vlasniku izdan nalog za žurno komercijalno vađenje podrtine na učinkovit i siguran način, u svrhu zaštite mora i morskog okoliš.

Podrtina ne predstavlja ugrozu za ostale sudionike u pomorskom prometu, a nakon vađenja i teglja na siguran vez, obavit će se očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, u nadležnosti Lučka kapetanije Šibenik, dodaju iz Ministarstva.