Uz cestu od Lonjice prema Gračecu nedavno je postavljena zaštitna ograda.

Vijećnik Tihomir Antolković (SDP) apelirao je na gradonačelnika Denisa Kralja da se taj problem riješi. Na Aktualcu vrbovečkog Gradskog vijeća Antolković je rekao:

– Ograda na cesti Lonjica-Gračec je postavljena na neprimjeren način. Visina nije primjerena, a ograda je postavljena preblizu asfaltiranom dijelu prometnice. Njome je uništena osnovna cestovna infrastruktura, bitno je narušena sigurnost pješaka koji onuda prolaze i biciklista koji više nemaju mogućnost pomaknuti se s bankine, te se onemogućuje prolazak nekih poljoprivrednih strojeva. Nema više ni minimalne mogućnosti za silazak na bankinu, te su vozači koji onuda prolaze ugroženi jer nemaju mogućnost izbjegavanja eventualne rizične situacije u prometu. Mještani se žale na tu postavljenu ogradu. Znam da je cesta samo djelomično na području Vrbovca, ali mislim da bi Grad Vrbovec trebao podnijeti prigovor Županijskoj upravi za ceste i tražiti od Hrvatskih cesta da zatraže legalnost postavljene ograde. Konzultirao sam se sa stručnjacima koji smatraju da ograda nije postavljena sukladno Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama i propisima. Najveći problem je što ograda nije dovoljno udaljena od ruba ceste i ugrožava sve sudionike u prometu. Treba zaštititi brojne građane koji putuju tom cestom svaki dan i poslati upit Hrvatskim cestama i Županijskoj upravi za ceste – apelirao je Antolković.

FOT_3439

Gradonačelnik Denis Kralj je odgovorio kako je rješenje u pješačkoj stazi:

– Mislim da ste u pravu što se tiče prigovora. Ja sam isto bio u šoku kada sam vidio tu ogradu. Nismo znali da će se ona postaviti, nismo to tražili, niti nas je itko obavijestio. Ljudi tim putem idu i u svoje klijeti, hodaju na posao u Stančić, idu i s biciklom. Postavljanjem ove ograde, dobili su manje prostora za micanje s ceste te je situacija nezgodna. Planiramo se javiti Županijskoj upravi za ceste kako bi se nastavio projekt koji smo pokrenuli s Općinom Brckovljani. U planu je postavljanje staze za pješake s druge strane ceste koja bi vratila sigurnost na tu cestu, a koja je postavljanjem ove ograde svakako narušena. Ograda bi bila u redu kada bi postojala ograda za pješake s druge strane. Planiramo s Općinom Brckovljani i Županijskom upravom za ceste napraviti tu stazu za pješake. U pravu ste, ta ograda nam tamo nije trebala – odgovorio je Kralj.

FOT_3440