Zbog pet milijuna kuna duga oko 40 radnika iščekuje stečaj

Križevačka mljekara uskoro bi mogla ući u stečaj. Razlog tomu dug je od nešto više od pet milijuna kuna. Kako tvrdi direktor i vlasnik Ivica Jaić, to je izravna posljedica poslovanja i suradnje s đurđevačkom tvrtkom Natura Milk te Miodragom Grubićem, s kojim je Ivica Jaić zajedno ušao u posao pri preuzimanju tvrtke Nature Milk.

mljekara
Podsjetimo Jaić i Grubić ušli su nakon stečaja tvrtke Nature Agro, u nekadašnjoj pekari te tvrtke, u pokretanje mljekarskog biznisa Natura Milk još 2013. godine. Nešto više nakon godinu i pol došlo je do burnog prekida suradnje između dvojice uz međusobne optužbe za nelegalne radnje u zajedničkoj tvrtki. Ivica Jaić tvrdio je i da je u napravljenoj dokapitalizaciji tvrtka Beethoven, čiji je vlasnik Miodrag Grubić, lažno prikazivala vrijednost strojeva i kamiona kako bi na osnovu toga dobila veći vlasnički udio u zajedničkoj tvrtki. Zbog toga je podnio i kaznenu prijavu te je prvo ročište zakazano za 25. svibnja.

– Križevačka mljekara je zbog radnji tvrtke Beethoven, koja je izvlačila novac iz Nature Milk, izgubila nekoliko milijuna kuna, ali i strojeve koje smo uložili u tu tvrtku. Također, lažnim podacima naš vlasnički udio je smanjen – tvrdi Ivica Jaić.
Upravo je zbog tih dubioza, prema Jaiću, Križevačka mljekara upala u gubitke i sada se nalazi pred stečajem.
– Tvrtka Beethoven mešetarenjem robe izvlačila je dobit u svoj korist. Natura Milk po vrlo povoljnim cijenama proizvode je prodavala Beethovenu koji je pak po tržišnoj cijeni prodavao proizvode na tržištu, a sama Natura Milk gomilala je dugove.

Točno je da sam i ja potpisao sporni sporazum o dokapitalizaciji, ali samo zbog toga jer smo na taj način lakše mogli doći do sredstva iz banaka – tvrdi Jaić koji dodao da ga je Miodrag Grubić pri tome prevario.
– Nevezano uz dokapitalizaciju dogovorio sam da ćemo potpisati društveni ugovor gdje će tvrtka Beethoven i Križevačka mljekara imati jednaka upravljačka prava. No, kada je dokapitalizacija bili riješena, Miodrag Grbić nikad taj ugovor nije potpisao. Iako su novčana sredstva koju je Beethoven uložio u Naturu Agro bila veća od naših, naš ulog bili su strojevi vrijedni više od milijun kuna, ali i tehnologija koju smo mi posjedovali, a oni ne – ogorčen je Jaić.
Ipak 40-ak radnika, usprkos skorom stečaju Križevačka mljekare, prema Jaićevim riječima, se ne treba brinuti za svoj posao.
– Mi smo osnovali tvrtku LE MILK, koja je kupila Križevačku mljekaru. Većina radnika prebačena je u to novu tvrtku koja sada dobro posluje – objasnio je Ivica Jaić i dodao da se uskoro planira i proširenje proizvodnih pogona.
S druge strane, Miodrag Grbić objasnio je da je u godinu dana kako je Naturu Milk vodio Ivica Jaić, ta tvrtka poslovala s 20 milijuna kuna gubitka te da je dokapitalizacija potvrđena od trgovačkog suda i kod javnog bilježnika.
– U dokapitalizaciji su sudjelovale obje tvrtke i ugovorom kojeg je potpisao Ivica Jaić točno su određena vlasnička prava u Naturi Milk. Ne znam o kakvom društvenom ugovoru gospodin Jaić priča. Dokapitalizacija je napravljena prema ulozima koji su dali dva suvlasnika – objasnio je Grbić.
Prema njegovim riječima problemi Nature Milk nastali su kada je tu tvrtku vodio Ivica Jaić, koji je u to vrijeme radio i neke nedopuštene radnje.
– Mi smo svoja poslovanja u ovako teškim uvjetima u kojemu se nalazi mljekarska industrija poboljšali kad je našu tvrtku prestao voditi Ivica Jaić. Što se tiče stečaja Križevačke mljekare, o tome će odlučivati stečajni povjerenik, koji će odlučiti je li zakonski ostaviti dugove na drugoj tvrtki i osnovati novu na istom mjestu te poslovati dalje – zaključio je Grbić koji je dodao da Natura Milk posluje u vrlo teškim uvjetima.
– Cijeli mljekarski sektor u velikim je problemima i mi pokušavamo na sve načine opstati. U predstečajnoj nagodbi prošlu godinu zaključili smo prema planu, a sve ostalo je neizvjesno – zaključio je Grbić.

Podravski list/Matija Dolenec

foto: Nikola Wolf

prigorski.hr