Knjiga “Što je kršćanstvo” koja donosi posljednje neobjavljene spise pape emeritusa Benedikta XVI., objavljena je na hrvatskom jeziku u izdanju splitskog Verbuma, izvijestila je u ponedjeljak ta nakladnička kuća.

“To je posljednja knjiga pape Benedikta XVI. i njegova svojevrsna duhovna oporuka, za koju je izričito želio da se objavi nakon njegove smrti,” navodi se u priopćenju, uz napomenu da je riječ o knjizi “prepunoj mudrosti i proizašloj iz srca ovoga velikog teologa i učitelja vjere”.

Benedikt je objavio odreknuće 11. veljače 2013. godine, što je tad šokiralo javnost diljem svijeta.

Objavljivanjem papinih spisa nastalih u godinama nakon odreknuća, svim vjernicima, kako se navodi u priopćenju, bivaju dostupna posljednja duhovna promišljanja Benedikta XVI. o nekim temeljnim temama kršćanstva.

U središtu knjige je Božje milosrđe koje izvire iz gorljive Očeve ljubavi prema svakomu stvorenju, a ističu se i kršćanstva i drugih religija, dijalog Kršćanstva i svijeta, moralni relativizam, euharistija, teologija i reforma liturgije, te uloga svećeništva, tragedija zlostavljanja, ljepota prirode.

Benedikta XVI. upozorava  na “dominaciju pozitivističkog razuma u službi tehnike i ekonomije kao i na  radikalnu manipulaciju čovjekom u ime tolerancije. Pritom ističe kako je jedina autentična protuteža svakomu obliku tiranije i netolerancije “sam  Krist – i to Krist raspeti”.