U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u četvrtak, 1. travnja 2021. održana je 22. sjednica Skupštine Međimurske županije, druga radna u ovoj godini, ujedno i posljednja u ovom sazivu. Svoj četverogodišnji mandat vijećnici Skupštine zaokružili su usvajanjem 27 točaka dnevnog reda.

Sjednica je započela aktualnim satom. Vijećnika Josipa Puklavca (HNS) zanimalo je koliki je postotak zdravstvenog osoblja koje se cijepilo i koliki postotak zdravstvenog osoblja je prebolio koronavirus u Županijskoj bolnici Čakovec.

Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na trenutno epidemiološko stanje te je istaknuo da je u našoj županiji barem jednom dozom do sada cijepljeno 9,6% stanovništva zahvaljujući masovnim akcijama cijepljenja koja je Međimurje prvo u Hrvatskoj pokrenulo. U Županijskoj bolnici Čakovec koja broji 900 djelatnika, cijepilo se oko 70%, odnosno oko 600 zdravstvenih djelatnika, dok je 150 djelatnika preboljelo koronavirus, što daje velik postotak procijepljenosti.

22. sjednica Skupštine Međimurske županije (5)

Vijećnik Franjo Cimerman (HDS) u svom je pitanju podsjetio da je klub vijećnika HDZ-HDS još 2017. godine tražio tematsku sjednicu o gospodarstvu Međimurja, a Odbor za gospodarstvo na tu je inicijativu pokrenuo stvaranje dokumenta pod nazivom „Zaključak za stvaranje pozitivnog i poticajnog okruženja za rad i poslovanje u Međimurju“. Na tematskoj sjednici sazvanoj u veljači 2019. godine, kako je istaknuo vijećnik Cimerman, taj je dokument zbog loše koncepcije i nestručnog sastavljanja odbijen od strane vijećnika, pa ga je zanimalo zašto je ideja o Zaključku minirana i tko ju je minirao, na što je župan Posavec odgovorio da tematske sjednice i njihov dnevni red određuje predsjednik Skupštine stoga se odgovor o kvaliteti i dinamici Skupštine mora postaviti predsjedniku Skupštine Međimurske županije.

22. sjednica Skupštine Međimurske županije (4)

Pritom je naglasio da su gospodarske teme itekako važne i da o njima treba puno više razgovarati:

„Gospodarske brojke unatoč krizi izazvanoj koronavirusom u Međimurskoj županiji vrlo su povoljne te smo na kraju 2020. godine i početkom 2021. godine bilježili više zaposlenih osoba u odnosu na 2019. godinu, veći broj obrtnika i poduzetnika, povećanje izvoza i veće ukupne prihode.“

22. sjednica Skupštine Međimurske županije (3)

Vijećničko pitanje postavio je i vijećnik Josip Šegović (HDZ). Zanimalo ga je zašto se na dnevnom redu sjednice nije našla točka o donošenju godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Županije za 2020. godinu, dok se u drugom pitanju osvrnuo na pravomoćnu presudu koja je stigla oko smjene Roberta Grudića na mjestu ravnatelja Županijske bolnice Čakovec.

S obzirom na to da se spomenuti dokument mora podnijeti do 1. lipnja, a trenutni saziv Skupštine neće više održati sjednice, nakon konzultacija s Ministarstvom uprave i Ministarstvom financija, odlučeno je da će izvještaj biti na dnevnom redu prve slijedeće sjednice Skupštine.

Vijećnica Ivančica Somođi (HDZ) u svom se pitanju osvrnula na jednosmjensko odvijanje nastave i školske dvorane u Međimurju.

22. sjednica Skupštine Međimurske županije (17)

„Na početku mandata samo 6% škola bilo je spremno za jednosmjensku nastavu, a danas 60% škola u Međimurju provodi nastavu u jednoj smjeni. Gradi se, adaptira i ulaže sukladno mogućnostima, a velik problem nam je bio što država nije dogovorila mogućnost da se dogradnja škola financira iz europskih fondova, već smo to morali sami financirati“, odgovorio je župan Posavec.

Pitanje o isplativosti energetskih obnova škola postavio je vijećnik Damir Grašić (MS). Odgovor je dao direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić istaknuvši da su energetski projekti jedini koji generiraju i uštede i povrat investicije.

Donesena je Strategija razvoja ljudskih potencijala Međimurske županije do 2027. godine i Akcijski plan za 2021. godinu, s ciljevima, prioritetima mjerama, financijskim okvirom, popisom strateških projekata do 2027. godine i provedbenim mehanizmima.

22. sjednica Skupštine Međimurske županije (12)

Jedna od najvažnijih odluka koja se našla na dnevnom redu je zasigurno bilo davanje suglasnosti za izvođenje radova na energetskoj obnovi zgrade Županijske bolnice Čakovec koji su vijećnici usvojili s 2 suzdržana glasa.

Međimurska županija provodi projekt energetske obnove zgrade Županijske bolnice Čakovec ukupne vrijednosti 39.679.641,13 kuna. Projekt, za koji je 7. siječnja 2019. godine sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 20.720.201,16 kuna.

Dvorana u Svetoj Mariji ipak će se graditi unatoč suzdržanim glasovima SDP-a i napuštanju sjednice vijećnika HDZ-a, vijećnik Slađan Mihoci osudio ponašanje predsjednika Skupštine Mladena Novaka i istupio iz SDP-a
Na dnevnom redu Skupštine bila je i točka o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o izvođenju radova I. faze na izgradnji sportske dvorane Osnovne škole Sveta Marija čija se vrijednost procjenjuje na 5 milijuna kuna. Raspravljavši o odluci da se u Svetoj Mariji izgradi sportska dvorana, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak je tu inicijativu proglasio političkom korupcijom smatrajući da ona u ovo vrijeme nije potrebna te se teškim riječima obrušio na županijsku vlast.

22. sjednica Skupštine Međimurske županije (10)

U burnoj raspravi u kojoj su najaktivnije sudjelovali vijećnici Marija Frančić, Ivica Baksa, Zlatko Horvat i Dejan Žbulj, za govornicu je izašao vijećnik SDP-a Slađan Mihoci koji je osudio ponašanje predsjednika Skupštine Mladena Novaka naglasivši kako svojim vođenjem sjednica skupštine, svojim ponašanjem i javnim istupima šteti ugledu SDP-a Sveta Marije, ugledu SDP-a Međimurske županije i Skupštine Međimurske županije te je dao ostavku na sve stranačke funkcije i izašao iz SDP-a.

Većinom glasova prijedlog je ipak usvojen unatoč suzdržanim glasovima vijećnika SDP-a i napuštanju sjednice za vrijeme glasanja o spomenutoj temi vijećnika HDZ-a.

22. sjednica Skupštine Međimurske županije (11)

Usvojeno je izvješće o radu Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA koja je u izazovnoj 2020. godini provodila 15 europskih projekata, a ukupna vrijednost projekata koje su provodili, pripremali, savjetovali i pratili je oko 483 milijuna kuna. Svoje izvješće za 2020. godinu podnio je i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje koji je u tijekom prošle godine sudjelovao u pripremi i provedbi 14 poduzetničkih projekata, među kojima je najvažniji strateški projekt Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije u okviru kojeg je rekonstruirano, opremljeno, uređeno i pušteno u rad potkrovlje zgrade TICM1 i zgrade TICM3 u kojima su inkubirana 34 poslovna subjekta.

22. sjednica Skupštine Međimurske županije (9)

Vijećnici su prihvatili izvješće o radu za 2020. godinu Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec, Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“, Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji, Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije, Ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera, Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji i Međimurske zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec, izvješće o poslovanju Društva MESAP, Međimurske energetske agencije i Zračne luke Međimurje te izvješće o obavljenim obdukcijama i radu mrtvozorničke službe.

22. sjednica Skupštine Međimurske županije (6)

Uz to, usvojeno je i izvješće o ostvarivanju godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja Međimurske županije za 2020., godišnji program zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja Međimurske županije za 2021. godinu i godišnji obračun te izvješće o radu Županijske uprave za ceste.

22. sjednica Skupštine Međimurske županije (14)

Na 22 održane sjednice Skupštine Međimurske županije raspravljano je o više od 300 točaka. Kraj mandata obilježen je dovršetkom nekoliko velikih projekata – otvorenjem prvog razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju u Hrvatskoj Metalske jezgre, završetkom projekta „Med dvemi vodami“ i otvorenjem jedinstvenog edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt, a pri samom kraju je i najveće ulaganje u kulturnu baštinu u Međimurju, revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec i otvorenje muzeja „Riznica Međimurja“.