U ovom trenutku u Međimurskoj županiji aktivna su 2.874 strana radnika, a budući da je trenutno 43 tisuće radno aktivnog stanovništva, udio stranih radnika u međimurskom gospodarstvu je 6,5 posto, rekao je u četvrtak župan Matija Posavec.

Situacija na tržištu rada bila je jedna od tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije koja, naglasio je župan odgovarajući na pitanja novinara, prati kretanja na tržištu rada i u suradnji s HZZ-om i PU međimurskom redovito traži podatke o brojevima stranih radnika koji su trenutno na području županije.

„Prema aktualnim podacima koje možemo promatrati za 2023. godinu, Policijska uprava međimurska ukupno je izdala 5.123 radne dozvole, a poništila je njih 2.249, tako da su u ovom trenutku aktivna 2.874 strana radnika, s time da nije nužno da ti radnici jesu na području Međimurske županije”, kazao je Posavec.

Dodao je da je u Međimurju trenutno 43 tisuće radno aktivnog stanovništva, što znači da je udio stranih radnika 6,5 posto.

„Mahom je riječ o metaloprerađivačkoj industriji koja dominira te o građevinarstvu  i nešto manje u ostalim gospodarskim granama, a najviše stranih radnika je s Filipina te iz Nepala i BiH”, izjavio je Posavec.

O tome što za Međimursku županiju znači dolazak stranih radnika govorio je Elvis Novak, predsjednik GSV-a.

„Ako nema drugih mogućnosti, ako za gospodarstvo fali radne snage, nažalost mi to ne možemo spriječiti, međutim bilo bi puno bolje da plaće u Hrvatskoj budu veće i da naši ljudi ne moraju odlaziti u Europu u potrazi za poslom”, rekao je Novak.

Ivan Senčar, dopredsjednik GSV-a ispred Hrvatske udruge poslodavaca istaknuo je da će ‘ovaj put biti teško popratiti povećanja plaća kakva su nastupila u javnom sektoru’.

„U nekim gospodarskim granama nemoguće je pratiti takav rast plaća. Naime, porezna reforma koja je napravljena ipak je nedostatna da bi poduzetnici mogli napraviti takav potez u svim granama djelatnosti” rekao je Senčar.

Istaknuo je kako su sindikati upozoravali na brojne probleme, između ostalog i na PDV, koji je, prema njihovom mišljenju, jedan od najvećih krivaca što plaće ne mogu biti veće.

Dopredsjednik GSV-a ispred HUP-a je i zamjenik župana Josip Grivec od kojeg su novinari tražili objašnjenje vezano uz agencije koje uvoze radnike te ih ‘iznajmljuju poslodavcima za izvjesne svote’,  a zanimalo ih je o kojim je iznosima riječ.

“Mi o tome nemamo podataka, ali bi institucije o tome trebale voditi brigu, kako bi to bilo što kvalitetnije i u interesu radnika, ali i poslodavaca. I nitko ne bi trebao na tome zarađivati”, poručio je Grivec.