Saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec (Klub Socijaldemokrati) u povodu Svjetskog dana posvojenja pozvala je u petak da se posvajanje djece omogući i istospolnim parovima.

Obiteljski zakon trebao bi osigurati jednako pravo na posvojenje za sve parove bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, kazala je Posavec Krivec u slobodnom govoru.

Nelogično je da istospolni parovi ne smiju posvajati djecu a mogu udomljavati, dodala je.

Posavec Krivec pita kako nakon presude Visokog upravnog suda, prema kojoj istospolni parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni za posvojitelje, ta odredba još nije zaživjela u obiteljskom zakonodavstvu i zašto se vladajući na to oglušuju.

U prilog pravima istospolnih partnera za posvajanje idu i prakse Europskog suda za ljudska prava, istaknula je.

“Socijaldemokratima je prioritet da djeca bez adekvatne roditeljske skrbi budu deinstitucionalizirana i da im se osigura topli dom, skladan obiteljski život i kvalitetna briga i skrb neovisno jesu li pritom roditelji otac i majka, ili dvije mame i dva tate”, rekla je.

U Registar potencijalnih posvojitelja upisano je 960 zainteresiranih, a u Hrvatskoj trenutačno ima 188 djece koja imaju ispunjene pretpostavke za posvojenje. Prošle godine bilo je 196 posvajanja a ove godine 137 što su najbolji rezultati u posljednjih deset godina, navela je zastupnica Socijaldemokrata .

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) upozorila je u slobodnom govoru da se “sisačka rafinerija uništava bagerima” unatoč obećanjima premijera Andreja Plenkovića da će se održati, proizvoditi bitumen, otvoriti logistički centar, graditi biorafinerijsko postrojenje itd.

„Stvarnost je puno tužnija i sumornija, rafinerija odlazi u staro željezo”, ustvrdila je Peović.

Pritom je prozvala i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića koji je, kako je kazala, za uništavanje rafinerije nagrađen pozicijom u HNB-u i plaćom od preko pet tisuća eura.