Crnogorska Državna izborna komisija potvrdila je u petak kandidaturu influensera Jovana Jodžira Radulovića, pa će prvi puta na izborima u Crnoj Gori učestvovati i netko tko je popularnost stekao na društvenim mrežama.

Jovan Radulović popularnost u Crnoj Gori i regiji stekao je skečevima koje objavljuje na Facebooku i Instagramu.

Radulović je uspio prikupiti osam tisuća potpisa neophodnih za predsjedničku kandidaturu, koje je predao u nedjelju nekoliko sati prije isteka roka za prijavu, ali mu je Državna izborna komisija vratila materijal na dopunu, kako bi dopunio listu potpisa podrške. Nakon što je u propisanom roku dostavio dopunjenu listu njegova kandidatura je potvrđena.

U izbornoj utrci za predsjednika Crne Gore, učestvovat će ukupno sedam kandidata, a smatra se izvjesnim da će se u drugom krugu naći aktualni predsjednik Milo Đukanović.

Prema istraživanjima javnog mnijenja borba za ulazak u drugi krug vodi se između čelnika prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Andrije Mandića i Jakova Milatovića iz Pokreta Europa sad, rastuće političke stranke koju su osnovali ministri iz ranije vlade Zdravka Krivokapića te koja je pobijedila na lokalnim izborima u Podgorici. Za njezina mandata je minimalna plaća u Crnoj Gori porasla s 220 na 450 eura.

Pored njih kandidati su i bivši predsjednik crnogorskog parlamenta građanski orijentirane stranke Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije te Goran Danilović iz prosrpski orijentirane Ujedinjene Crne Gore.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 19. ožujka, a drugi krug 14 dana kasnije.

Funkcija predsjednika Crne Gore više je simbolična jer on po ustavu zemlje predstavlja državu u inozemstvu, prima akreditacije, potpisuje zakone koje izglasa parlament te je na čelu Vijeća za nacionalnu sigurnost.