Napad na branu na jugu Ukrajine, za koji se Moskva i Kijev međusobno optužuju, prouzročio je u utorak plavljenje terena i evakuaciju stanovnika s okolnog područja pod ruskom okupacijom, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Puknuće brane je potaknulo i novu zabrinutost za nuklearnu elektranu Zaporižja, oko 150 km uzvodno od hidroelektrane Kahovke na Dnjepru, u Hersonskoj oblasti, koja osigurava hlađenje njezinih reaktora.

“Nema neposredne nuklearne opasnosti”, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), istaknuvši da stručnjaci u Zaporižji prate situaciju.

Elektrana i brana su na području koje su ruske snage zauzele nakon invazije pokrenute krajem veljače 2022.

Ukrajina je optužila Rusiju da je “digla branu u zrak” kako bi “zaustavila” njezinu ofenzivu.

Ovaj napad na jednu od najvećih infrastruktura takve vrste u Ukrajini događa se dan pošto je Ukrajina objavila da je oslobodila područje blizu Bahmuta, na istoku, umanjivši razmjere “ofenzivnih djelovanja” u drugim dijelovima bojišnice.

Rusija tvrdi da je odbila te velike napade. Ukrajinske vlasti kažu da se već mjesec dana pripremaju za sveobuhvatnu protuofenzivu kako bi ruske snage nagnale na povlačenje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sazvao je sjednicu sigurnosnog kabineta, a predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak optužio je Moskvu za “ratni zločin”.

Moskva je pak osudila čin “namjerne sabotaže” Kijeva i “odlučno” odbila ukrajinske optužbe.

Lokalne vlasti koje je Moskva postavila u Ukrajini ranije su odgovornost za djelomično uništenje brane pripisale “višestrukim zračnim udarima” ukrajinske vojske.

Grad Nova Kahovka, gdje je brana, “pod vodom” je, rekao je načelnik općine Vladimir Leontjev. Ranije je rekao da “brana nije uništena i to je prava sreća”.

Po riječima ukrajinskog premijera Denisa Šmihalja, poplava prijeti 80 naselja i provode se “mjere evakuacije” vlakom u Mikolajiv. Dok traje evakuacija, ruske snage neprestano gađaju iz topništva to područje, pri čemu su ranjena dvojica policajaca, rekao je ministar unutarnjih poslova Igor Klimenko.

Dvadeset četiri naselja bila su u utorak pod vodom nakon napada na branu tijekom noći, rekao je ministar Klimenko, dodajući da je “oko tisuću” civila evakuirano s tog područja.

“Zasad su pod vodom 24 naselja u Ukrajini. Ministarstvo unutarnjih poslova već je evakuiralo oko tisuću ljudi. Evakuacija se nastavlja”, rekao je na ukrajinskoj televiziji.

Kijev smatra da u Zaporižji “ubrzano raste” opasnost nuklearne katastrofe. Moskva tvrdi da elektrana, na obali Dnjipra, ali poviše brane, nije ugrožena.

Ukrajinski operator brane Ukrhidroenerho ocijenio je da je spremnik “trebao biti operativan iduća četiri dana”, ali da razina vode u njemu brzo opada, zaprijetivši sigurnosnom sustavu elektrane.

Direktor elektrane Jurij Černjičuk, kojeg je postavila ruska vlast, rekao je da “trenutno nema opasnosti” za sigurnost postrojenja.