Da kradljivci metalnih sekundarnih sirovina ne prezaju ni od čega, pa ni od riskiranja vlastitog života, potvrđuje i slučaj kod Donje Gračenice nedaleko Kutine, gdje je nepoznati lopov presjekao i ukrao oko 200 metara bakrenog kabla sa stupova dalekovoda koji, na njegovu sreću, nisu bili pod naponom.

U sisačko-moslovačkoj policiji u četvrtak navode da se krađa dogodila u zadnja dva dana, a po dostavljenom odštetnom zahtjevu šteta iznosi oko 5.000 kuna.

Protiv nepoznatog kradljivca policija će podnijeti kaznenu prijavu zbog krađe.

Prije desetak dana uhićena su trojica mladića za koje se sumnja da su početkom veljače na željezničkoj pruzi u mjestu Blinjski Kut u Sisku ukrali bakrenu užad, zbog čega je nakon prolaska vlaka došlo do pada mrežnog kabela i prekida u željezničkom prometu.

Uhićen je i 33-godišnjak kojega policija sumnjiči da je u veljači u tri navrata krao bakrenu kontaktnu užad sa željezničke pruge u mjestima Greda i Lekenik. Svaka od tih krađa izazivala je višesatni prekid u željezničkom prometu na dionicama Sisak -Lekenik i Lekenik-Turopolje.

Meta kradljivaca sekundarnih sirovina često je upravo prometna infrastruktura, bez obzira što takav pothvat može ozbiljno ugroziti njihove i živote drugih ljudi. Najviše štete pritom trpe Hrvatske željeznice, kojima se kradu bakreni kabeli, elementi gornjeg pružnog ustroja te cijeli niz materijala iz željezničke opreme.

Ukradene metale lopovi prodaju ovlaštenim stanicama za otkup sirovina ili pak ilegalnim otkupljivačima, koji ukradenu robu pokušavaju ponovno preprodati legalnim otkupljivačima.

Kradu se električne, plinske i druge instalacije, dijelovi raznih cestovnih, željezničkih i električnih infrastruktura, kablovi, cijevi i transformatori, šahtovi, dijelovi pruga, oluci, klupe, prometni znakovi i cestovni stupići, itd.

prigorski.hr/Hina