Radni tim Građanske inicijative ” Pomozimo djeci s invaliditetom” priopćio je u petak navečer da je uključen u izradu Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o Inkluzivnom dodatku, te da će se sva prava ostvarivati bez cenzusa.

“Svi cenzusi za osobnu invalidninu te pomoć i njegu za 3. stupanj u potpunosti su brisani iz Zakona o socijalnoj skrbi početkom godine, a to je predviđeno i kroz inkluzivni dodatak. Sva prava idu bez cenzusa”, poručila je Inicijativa.

Kažu i da su upoznati s razlozima kašnjenja tih zakona, te da se u medijima zadnjih dana navode pogrešni razlozi.

“Za Zakon o inkluzivnom dodatku predviđeno je da bude u prvom tromjesečju na Vladi, a Zakon o osobnoj asistenciji upućen je u proceduru”, navodi Građanska inicijativa ” Pomozimo djeci s invaliditetom”.

Resorni ministar Marin Piletić prethodno je najavio za idući tjedan početak javnog savjetovanja o Zakonu o osobnoj asistenciji kojim se želi odgovoriti na probleme djece kojima su potrebni osobni asistenti.

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena uputila je otvoreno pismo javnosti u kojem kaže da Vlada nije uvrstila u proračun za 2023. godinu sredstva za najranjivije skupine te je najavila prosvjed pred nadležnim institucijama.