Pomozimo 13-godišnjoj Tonki; Ima rijetku bolest koja se zove moyamoya

17. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Pomozimo 13-godišnjoj Tonki; Ima rijetku bolest koja se zove moyamoya


Na platformi “GoGetFunding” osvanuo je oglas “Tonki s ljubavlju”, javljaju vijesti.hr.  Oglas je to koji govori o 13-godišnjoj djevojčici Tonki Jerković koja je dosad imala čak dva moždana udara, koja pati od iznimno rijetke bolesti, koja ima 100% invaliditet 4. stupnja.

Može sjediti, može samostalno jesti i piti, ponovno može pričati i nakon dvije godine pauze, ponovo je redovito krenula u školu – najvažnije od svega, uvijek je nasmijana i vedrog duha. Ipak, rehabilitacije i liječenje koštaju, zato su njeni roditelji zamolili za pomoć. Oglas prenosimo u cijelosti:

“Ovo je naša 13-godišnja kći Tonka Jerković. Ona je djevojčica iz Zagreba, koja je do sada preživjela dva moždana udara. Da, dobro ste pročitali. Ne jedan, nego dva. Prvi 2013., kada je imala pet godina i drugi 2015., s osam godina. Posebno je težak bio drugi moždani udar, koji ju je ostavio nepokretnom, bez mogućnosti govora i kontrole gutanja. Tonka ima 100%-ni invaliditet 4.stupnja.

Sigurno vas zanima kako joj se to dogodilo? Ima bolest čudnog naziva: moyamoya. To je iznimno rijetka bolest krvnih žila i pogađa jednu osobu na 1.5 milijuna ljudi (češće u djece, nego u odraslih). Riječ je o poremećaju sužavanja krvnih žila u mozgu. Tijelo nastoji kompenzirati taj nedostatak, stvara okolne manje žile, kako bi zaobišao zahvaćeno mjesto, a takav novi (kolateralni) krvotok, nije kvalitetan i zdrav te izaziva neurološke probleme. Sreća u nesreći je što je područje oko bolesne žile moguće kirurški prepraviti. Tako je 11.3.2016.,Tonka operirana u Dječjoj bolnici u Zurichu, gdje često odlazimo na kontrole.

Uglavnom, doktori kažu da su njezine žile za sada dobro, da će Tonka jednog dana ponovno moći hodati, ali da mora svakodnevno puno vježbati. Mi u to vjerujemo, jer je Tonka već do sada napravila veliki napredak. Može sjediti, može samostalno jesti i piti, ponovno može pričati i nakon dvije godine pauze, ponovo je redovito krenula u školu”, piše u oglasu.

“Međutim, sve nas to jako puno košta. Do sada smo na rehabilitaciju utrošili gotovo 70 000 eura. Tonka vježba sa svojom fizioterapeutkinjiom svakoga dana. Izuzetno brz napredak pokazuje nakon robotske neurorehabilitacije, koja je vrlo skupa. Robot Lokomat, koji simulira hodanje i iznimno je koristan kod osoba koje su pretrpile oštećenje mozga, najskuplji je od sviju. Jedna terapija, koja podrazumjeva jedan satvježbanja, košta 100 eura. Jedan ciklus od tri mjeseca robotske terapije košta oko 10 000 eura. Tonki bi, za što bolji napredak u razdoblju adolescencije i intenzivnog rasta, bila potrebna barem dva takva ciklusa godišnje.

Svaka kuna je zlata vrijedna, jer zdravlje ne pita. Do sada su skupili tek 14% iznosa koji im je potreban, a ukoliko možete i želite donirati koju kunu – kliknite OVDJE.

Facebook Comments