Pomogao djedici i bakici pri ulasku u zgrade pa ih pokrao

15. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Crna kronika Pomogao djedici i bakici pri ulasku u zgrade pa ih pokrao

Ilustracija


Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela “Teška krađa”  na drzak načini tri kaznena djela “Računalna prijevara” od koji su dva djela ostala u pokušaju.

Sumnja se da je 6. kolovoza oko 22 sata, prema unaprijed stvorenoj namjeri protupravnog pribavljanja tuđe pokretne stvari, u Zagrebu došao ispred stambene zgrade u Kolarovoj ulici gdje je pridržao ulazna vrata 73-godišnjaku koji se kreće uz pomoć pomagala. Nakon što je oštećeni ušao u zgradu te se uputio prema stanu u kojem živi, to je učinio i osumnjičen koji mu se tada kratko i obratio.

Odmah je tada rukom gurnuo oštećenog prema  unutrašnjosti stana gdje mu se lažno mu se predstavio kao službena osoba te zatražio od njega osobnu iskaznicu i bankovne kartice. Nakon što mu ih je predao, osumnjičeni je zatražio i PIN kartice te je uzeo i novčanik. Budući da mu oštećeni nije htio dati i svoju torbicu koju je nosio te mu se verbalno suprotstavio, osumnjičeni je izašao iz stana i tog je istog dana na bankomatu pokušao podići novac, međutim unije uspio u toj namjeri.

Isto se tako sumnja da je 3. rujna oko 19 sati, također prema unaprijed stvorenoj namjeri protupravnog pribavljanja tuđe pokretne stvari, upravljao osobnim automobilom marke VW Polo te je u Njegoševoj ulici u Zagrebu zaustavio vozilo pored  87-godišnjakinje i iz automobila joj se lažno predstavio kao službena osoba te zatražio osobnu iskaznicu.

Nakon kraćeg razgovora se 87-godišnjakinja udaljila od osumnjičenog i vozila, da bi joj on ponovno prišao na ulazu u stambenu zgradu u Galovićevoj ulici i pomogao gurati pomagalo za hodanje kojim se koristi. Nakon što je ušla u stan, 47-godišnjak je ušao za njom i ponovno zatražio osobnu iskaznicu. Kada je u prostoriji stana uočio metalnu kasu iz nje je otuđio bankovne kartice i zatražio od oštećene PIN brojeve, a koje mu je zbog straha koji je osjećala i dala.

Budući je oštećena pretpostavila da se osumnjičeni lažno predstavio kao službena osoba, nije mu se suprotstavljala te je oštećeni izašao iz stana. Nakon toga je na bankomatu u dva navrata podigao novac. Sljedećeg dana je ponovno pokušao neovlašteno upotrijebiti prethodno otuđene bankovne kartice, ali ovaj put u namjeri nije uspio.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi 10.450 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Facebook Comments


[ssba]