Na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u petak su, uoči 32. godišnjice sloma obrane toga grada, položene ruže i upaljeni lampioni.

“Kako godine prolaze, sve nas je manje. Mi se i ne nadamo da će svi naši najmiliji biti pronađeni, ali uvijek se nadamo”, kazala je predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko koja još uvijek traga za suprugom kojem se zadnji trag gubi u vukovarskom Veleprometu.

“Znam ime i prezime osobe koja ga je izvela iz hangara u kojem je bio zatočen i znam ga ponekad sresti u gradu, ali nikada mi nije želio priznati kamo ga je i kome odveo”, kazala  je Patko.

Po riječima predsjednice Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila Ljiljane Alvir, u Hrvatskoj se još uvijek traga za 1803 nestale osobe iz Domovinskog rata, od kojih na području gada Vukovara 374.

“Sve ide presporo. Gledano iz pozicije članova obitelji, potraga za nestalima trebala je prestati još prije dvadeset godina. Međutim, priroda onoga što su počinitelji zločina činili da bi zameli tragove svojih zločina je strašna. Oni koji imaju informacije ne žele ih dati, a oni koji silno žele te informacije nemaju ih. Država ulaže sredstva i napore, ali sve skupa sporo ide jer nema odgovora iz Srbije”, kazala je Alvir.

Kolonom sjećanja u Vukovaru u subotu će se obilježiti 33. godišnjica sloma obrane toga grada i njegove žrtve u Domovinskom ratu.