POLOŽEN KAMEN TEMELJAC U ĐURĐEVCU Udruga Mali princ dobit će Kuću podrške vrijednu 14 milijuna kuna

20. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno POLOŽEN KAMEN TEMELJAC U ĐURĐEVCU Udruga Mali princ dobit će Kuću podrške vrijednu 14 milijuna kuna


Danas je u Đurđevcu održana svečanost polaganja kamena temeljca za novu Kuću podrške Udruge Mali Princ.

Simpatičnom polaganju kamena temeljca nazočili su predsjednica Udruge Kristinka Štefan, gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lackovići i naravno članovi Udruge koji su s oduševljenjem dočekali gradnju buduće prekrasne kuće u kojoj će boraviti.

Kristinka Štefan nije krila zadovoljstvo i sreću. -Naša udruga djeluje u 150 kvadrata prostora od 2006. godine. Tada je taj prostor bio derutan i mi smo ga uspjeli obnoviti zahvaljujući donaciji gospodarstvenika iz cijele županije.

kristinka stefan

Težimo proširenju socijalnih usluga i proširenju našeg djelovanja, koje je iz godine u godinu sve veće i sve šire i to zahvaljujući EU fondovima. Izgradnjom ovog prostora uz veliku pomoć Grada, gradonačelnika Hrvoja Jančija i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića kvalitetnije ćemo moći pružiti usluge poludnevnog boravaka, ali i uključivanje većeg broja članova. Imat ćemo mogućnost proširiti usluge, a to se posebno odnosi na organizirano stanovanje uz podršku. Bitno je nama – roditeljima da kada se više nećemo moći brinuti o svojoj djeci, a to je briga od 24 sata na dan, da imaju mogućnost da ostanu u lokalnoj zajednici, da ne budu smješteni u institucije.

Trenutno imamo 20 odraslih članova, imamo 6 članova koji zbog svoje bolesti ne mogu dolaziti u udrugu, a njima smo osigurali osobnog asistenta kod kuće na 4 sata. Ovih 20 članova dolazi mahom na poludnevni boravak u udrugu i na druženja. Međutim, ti imamo i problem nedostatka organiziranog prijevoza, a to će se riješiti ovim projektom – rekla je predsjednica i dodala kako ovim projektom očekuju povećanje broja korisnika.

-Znamo da ima osoba s intelektualnim poteškoćama koje su s obiteljima i nisu integrirane. Problem je taj što ih roditelji ne mogu kontinuirano voziti na programe u udrugu, a to ćemo završetkom ovog projekta moći.

Zgrada će biti 565 kvadratnih metara, donji dio je previđen za poludnevni boravak, gdje predviđamo 30 korisnika, tu je kuhinja, dnevni boravak, blagovaonica, radionica za kreativu, tu će biti i izložbeno-prodajni prostor, sanitarni čvor.

Gornji dio će biti za socijalne terapije. Predviđena je senzorna soba za opuštanje, a posebno za naše autistične članove, bit će tu i prostor za fizikalnu terapiju, prostori za administrativni rad, a više od polovice prostora je predviđeno za zajednicu od 8 korisnika, gdje bi mogli imati 24 satnu podršku – poručila je Kristinka Štefan.

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako Grad Đurđevac posebnu brigu vodi o socijalno potrebitima. -Mi smo još 2016. godine kupili ovu građevinsku parcelu, napravljen je projekt i ishođena građevinska dozvola te smo čekali da se otvori natječaj na koji to možemo prijaviti. Velik stvar za Grad je da je to u dvorištu naše područne škole za djecu s poteškoćama i neće imati velikih problema kod prijelaze iz jedne institucije u drugu – poručio je Janči.

janci

Predsjednik đurđevačkog predstavničkog tijela Željko Lacković kazao je kako je danas veliki dan za Udrugu Mali Princ, Đurđevac i za Podravinu.

-Ovo je dokaz da se Đurđevac ne razvija samo kroz građevine, nego i kroz socijalni segment pružanja usluge. Ovo je projekt za našu djecu, koja trebaju pomoć u odrastanju i kasnije u životu. Ovo je jedan dobar primjer koji bi trebali slijediti svi, jer ima sredstava i potrebna je odlučnost i da moramo svi imati, koliko je to moguće, jednake mogućnosti u odrastanju – istaknuo je Lacković.

lackovic

Projekt je vrijedan 14,2 milijuna kuna te je potpuno financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

PRO_8595 PRO_8597 PRO_8600 PRO_8604 PRO_8607 PRO_8609 PRO_8619 PRO_8620 PRO_8621 PRO_8624 PRO_8625 PRO_8630 PRO_8636 PRO_8644 PRO_8648 PRO_8649 PRO_8650 PRO_8673 PRO_8677 PRO_8683 PRO_8686 PRO_8688 PRO_8693 PRO_8700 PRO_8702 PRO_8709 PRO_8710 PRO_8715 PRO_8727

Facebook Comments