Poljska je u srijedu najavila otkazivanje Svjetskog kupa u mačevanju, koji se trebao održati u travnju u Poznanu i poslužiti kao kvalifikacije za Olimpijske igre 2024., kao reakciju na ponovno uključivanje ruskih sportaša od strane Međunarodne federacije (FIE).

“Ne možemo organizirati ovaj događaj prema uvjetima FIE koja nam je ‘nametnula’ dobrodošlicu ruskim sportašima”, izjavio je potpredsjednik Poljske mačevalačke federacije (PFS) Adam Konopka.

“Primili smo arogantno pismo od FIE u kojem nam se kaže da je na njima da odluče tko treba doći i pod kojim uvjetima te da smo mi bili dužni organizirati sve, uključujući ulazne vize u Poljskoj”, dodao je Konopka.

U nedjelju je Rusija objavila da neće slati svoje mačevaoce u Poznan u Poljskoj ovog mjeseca (21.-24. travnja) zbog “neprihvatljivih” uvjeta koje je postavila službena Varšava.

Poljska je od ruskih i bjeloruskih sportaša zatražila da potpišu pisani dokument u kojem navode da ne podržavaju rat protiv Ukrajine i da nisu zaposleni u vojsci ili bilo kojem sigurnosnom tijelu tih zemalja te da se obvezuju na poštivanje utvrđenih kriterija neutralnosti.

Ruskim i bjeloruskim sportašima zabranjeno je sudjelovanje na svim međunarodnim natjecanjima nakon pokretanja vojne ofenzive u Ukrajini u veljači 2022.

Početkom ožujka, međutim, FIE je najavila vraćanje mačevalaca iz obje zemlje, prvi put u međunarodnom sportu u više od godinu dana, izazivajući bijes Kijeva i nekih njegovih saveznika.

Krajem mjeseca, Međunarodni olimpijski odbor (MOK) također je odobrio povratak ruskih i bjeloruskih sportaša na natjecanja pod neutralnom zastavom, ponovno izazivajući kritičke reakcije zemalja koje podržavaju Ukrajinu.