Poljska je primila prvu pošiljku raketnih bacača HIMARS američke proizvodnje koje planira postaviti blizu granice s Rusijom, rekao je u ponedjeljak poljski ministar obrane.

“Ovo će se oružje postaviti na sjeveroistoku naše zemlje (…), njegova će zadaća biti odvratiti agresora”, rekao je Mariusz Blaszczak novinarima.

Ministarstvo je u ožujku izvijestilo da će se ovim sustavima dugog dometa opremiti vojna postrojba stacionirana u Olsztynu, oko 80 km od granice s ruskom enklavom Kalinjingradom.

Kako je rekao Baszczak, HIMARS-i će “osnažiti poljsku vojsku na istočnom krilu zemlje i Sjevernoatlantskog saveza”.

Poljska, koja graniči s Ukrajinom koju snažno podupire, 2019. je dogovorila nabavu 20 sustava HIMARS a sada je primila njihovu prvu isporuku.

Varšava kaže da pregovara sa Sjedinjenim Državama o znatno većem broju komada tog oružja.

“Američki Kongres je odobrio prodaju gotovo 500 raketnih bacača Poljskoj. Bit će dopremljeni Poljskoj čim prije bude moguće”, rekao je Blaszczak u ponedjeljak.

“Želimo da se HIMARS-i proizvode u Poljskoj, što ćemo nastojati osigurati u okviru novog ugovora o kojemu upravo pregovaramo. To smo si postavili za zadaću”, dodao je.

Poljska je najavila veliko povećanje obrambenog proračuna, do 4 posto BDP-a, a premijer je rekao da se zemlja mora “čim prije” naoružati u prilikama ruske invazije na Ukrajinu.