Poljska bi mogla isporučiti borbene zrakoplove MiG-29 Ukrajini za četiri do šest tjedana, rekao je u utorak premijer Mateusz Morawiecki što znači da su saveznici sve bliže dogovoru o novom obliku vojne pomoći Kijevu u obrani od ruske agresije.

Poljska je i ranije naznačila da je spremna slati sovjetske MiG-ove no kako su neke saveznice oprezne nije bilo jasno koliko će potrajati da ti avioni i stignu do Ukrajine.

“To je moguće za 4 do 6 tjedana”, rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

Prošli četvrtak je vijest o poljskoj spremnosti da šalje MiG-ove potvrdio na sastanku Europske unije i slovački ministar obrane Jaroslav Nađ.

Vrijeme je da i Slovačka odluči hoće li slati te borbene avione Ukrajini, rekao je Nađ tom prilikom.

Članice NATO-a koje su nekada bile u sastavu komunističkog bloka, poput Poljske i Slovačke, vrlo su glasne zagovornice Kijeva od početka ruske invazije 24. veljače 2022.

Upravo je uvjeravanje Varšave pomoglo nagovoriti europske saveznike da Ukrajini doniraju teško oružje poput tenkova, a čemu se sve donedavna protivila Njemačka.

Poljska je Ukrajini poslala 14 tenkova Leopard, njemačke proizvodnje. Slanje tog oružja trećoj strani uvjetovano je privolom Berlina.

Na pitanje koliko će MiG-ova 29 Varšava poslati, predstojnik ureda poljskog predsjednika Pawel Szrot odgovorio “zasigurno” ne 14 komada.