Poljoprivredni redar: “Upozoravaju se građani na dužnost uređivanja zapuštenih površina”

19. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Poljoprivredni redar: “Upozoravaju se građani na dužnost uređivanja zapuštenih površina”


Grad Đurđevac podsjeća sve vlasnike poljoprivrednih površina na području Grada s obzirom na to da i dalje traje vegetativna sezona, da su dužni redovito održavati poljoprivredne površine, vrtove, oranice, livade, pašnjake, voćnjake i vinograde te provoditi minimalnu razinu obrade i održavanja poljoprivrednog zemljišta tako da se spriječi zakorovljenost i obrastanje višegodišnjim raslinjem.

Poljoprivredni redar redovno obilazi teren i dokumentira sve zapuštene parcele, a dužnost svi vlasnika nekretnina je da uređuju i održavaju svoje površine, te ih drže pod kulturom koja je prijavljena. Ako vlasnik ne uredi površinu u zadanom roku i ne odazove se na poziv slijedi novčana kazna.

Stoga iz Grada pozivaju vlasnike takvih zemljišta da ista urede kako bi izbjegli pokretanje službenog postupka.

Dodaju kako je većina vlasnika uredila svoje zapuštene parcele čim su dobila pisanu opomenu te dodaju kako mnogi već i nakon usmenog upozorenja urede svoje površine.

– Do sada je najviše pritužbi podneseno radi zapuštenih poljoprivrednih oranica, no problem predstavljaju i obrasle livade u samom centru grada te obrasli vinogradi. Trenutno se najviše radi na uređenju površina u samom centru grada kako bi se spriječilo ulaženje životinja u grad i kako bi se parcele uredile te redovito održavale, što na kraju daje dojam lijepo uređenog grada. Još jednom pozivam sve građane da prijave neodržavanje susjednih površina radi sprečavanja zakorovljenosti, te nastanka i širenja bolesti i nametnika- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Slučajeve zapuštenih parcela i podatke o vlasnicima istih građani mogu prijaviti na mail: [email protected], osobnim dolaskom u Grad ili mogu podnijeti pismeni zahtjev za rješavanjem problema.

Facebook Comments