Osobno vozilo albanskih registarskih oznaka pristupilo je graničnoj kontroli na prijelazu Karasovići u nedjelju u 01.30 sati.

Vozilom je upravljao albanski državljanin u dobi od 29 godina.

Tijekom granične kontrole policijski i carinski službenici uočili su preinake u unutrašnjosti vozila što je pobudilo sumnju na moguće krijumčarenje, te je zatražen nalog za pretragu.

Temeljem naloga Županijskog suda u Dubrovniku pretraženo je vozilo, te je u prednjem dijelu pronađen posebno izrađen skriveni prostor u kojem se nalazilo 400 tisuća sjemenki, odnosno 400 originalnih pakiranja s po 1000 komada sjemenki kanabisa.

Zemlja porijekla sjemenki je Kanada gdje je legalizirana marihuana za osobne potrebe, a tržišna vrijednost zaplijenjenih sjemenki procjenjuje se na oko 600 tisuća eura. Također se procjenjuje da bi se od ove količine sjemenki kanabisa moglo uzgojiti preko 130 tona marihuane s visokim postotkom aktivne tvari THC-a (Tetrahidrokanabinol).

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni državljanin Albanije sjemenke prevezao iz jedne od zemalja zapadne Europe s ciljem daljeg prevoženja u Albaniju, gdje je bila namijenjena sadnji i uzgoju.

Sjemenke su uz potvrdu oduzete, a albanski je državljanin uz kaznenu prijavu za kazneno djelo „Izbjegavanja carinskog nadzora“, predan pritvorskom nadzorniku.

Nakon prošlotjedne zapljene preko 900 kilograma marihuane u Osijeku, ovom najnovijom zapljenom još se jednom pokazala dobra i kvalitetna suradnja između policijskih uprava i Carinske uprave što u konačnici dovodi do zapaženih rezultata na polju suzbijanja distribucije i zlouporabe droga – poručili su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

2 (2) 3 (4) IMG_7415 5 (3) 1 (2) 4 (4)