Pošto se iz dana u dan bilježe slučajevi kada prevaranti dolaze na vrata uglavnom starijih osoba te im, lažno se predstavljajući, ulaze u dom i uz trikove ih potkradaju, policija je građane pozvala da neznance ne puštaju u dom te im zapamte izgled i registraciju na automobilu.

U srijedu je tako u Sesvetama 78-godišnjakinja u stan pustila neznanca koji joj se lažno predstavio kao službena osoba, što mu je ona povjerovala te mu predala novac i nakit ukupne vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Sličan takav slučaj dogodio se jučer na Trešnjevci, gdje je 83-godišnjakinja povjerovala u lažnu priču nepoznate prevarantice o potrebi provjere njena novca te joj predala više desetaka tisuća kuna, koje više nije vidjela.

Iz zagrebačke Policijske uprave u petak su naveli kako prevaranti, lažno se predstavljajući, obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, želeći zadobiti povjerenje ili sažaljenje žrtve, čime  pripremaju teren za ulazak stan.

Način i mogućnost činjenja kaznenog djela prilagođavaju trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku, a  vješti prevaranti često se koriste jednostavnim trikovima, pri čemu je rizik veći što je žrtva starije životne dobi.

Samozaštitnim ponašanjem do sprječavanja prijevara

“Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara”, ističu iz policije te pozivaju građane da, ako su nepoznate osobe pred njihovim vratima uporne u namjeri da ih puste u dom, nipošto to ne čine bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe, napominju u policiji, spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe, čime samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, građane upozoravaju da im ne otvaraju kućna vrata dok ne provjere tko je i što želi, da prema njima budu sumnjičavi te im ne otvaraju vrata dok im ne pokažu službenu ispravu.

Preporučuju im da ne žure, već si uzmu vremena i dobro provjere tko im želi ući u dom, da se ne daju impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, zatraže na uvid i kroz “špijunku” provjere njen dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu, a ako unatoč odbijanju uporno želi ući, da zamole pomoć susjeda i odmah obavijeste policiju.

Radi intenzivnije suradnje s građanima, u policiji ih pozivaju da zapamte izgled nepoznate o sobe te, ako je moguće, zapišu registarsku oznaku njezina vozila te boju, marku i druge karakteristične podatke, kao i da ne diraju stvari koje je ta osoba dirala kako se ne i uništili tragovi bitni za istragu.