U proteklih šest mjeseci na području Policijske uprave zagrebačke (PUZ) zatečeno je 463 prometnih recidivista kojima su nadležni sudovi izrekli 1520 dana zatvorskih kaznih, 458.604 eura novčanih kazni, a trajno je oduzeto 77 vozila.

Sudovi su u istom razdoblju prekršiteljima izrekli 3012 dana uvjetne osude i 757 mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, a privremeno je oduzeto 194 vozila.

Prilikom postupanja prema recidivistima u navedenom razdoblju, policajci su od ponavljača prometnih prekršaja privremeno oduzeli 26 vozila, a trajno njih 12, dodao je PUZ.

U zagrebačkoj policiji ističu da je za ukupno 180 vozača, koji su u razdoblju od dvije godine prikupili nedozvoljeni broj negativnih prekršajnih bodova, rješenjem PUZ-a ukinuta i oduzeta vozačka dozvola.

Dodaju da su u prvih šest mjeseci ove godine najčešće evidentirani prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nepropisna brzina u naseljenom i izvan naseljenog mjesta te upravljanje prije stjecanja prava.

Slijede prekršaji upravljanja pod zabranom, odbijanje testiranja na alkohol i drogu te upravljanje dok je vozačka dozvola ukinuta.

Zagrebačka policija dodaje da će u narednom razdoblju prioritetno bazirati nadzor cestovnog prometa na uočavanju i sankcioniranju prekršitelja najtežih prometnih prekršaja.