Policija je tužiteljstvu u Koprivnici proslijedila svu dokumentaciju koju je prikupila u kriminalističkom istraživanju pokrenutom nakon prijave o rušenju nelegaliziranog romskog naselja u Drnju dok su njegovi stanovnici nakon nedavne poplave bili privremeno raseljeni.

“Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici policijske postaje Koprivnica su cjelokupnu dokumentaciju proizašlu iz dosadašnjeg postupanja dostavili Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici”, izvijestili su iz koprivničko-križevačke policije ne otkrivajući postoji li sumnjivac ili krivac za događaj od proteklog vikenda.

Neslužbeno se doznaje da je prikupljena dokumentacija poprilično opsežna te će se tužilac morati dobrano potruditi kako bi razotkrio što se doista dogodilo kad su strojevima sravnjene romske kuće u naselju uz Dravu.

Romi u tom trenutku nisu bili u svojim domovima jer su se nalazili kod rodbine i u sportskoj dvorani gdje su se sklonili od posljedica nedavne poplave.

Stanovnici smatraju da je netko iskoristio njihovu odsutnost i na brutalan način ih lišio domova. Naselje je strije od 150 godina i u njemu je živjelo sedam mnogobrojnih obitelji, od toga 16-ero odraslih i 17 djece.

Srušeno je, kažu, bez najave i upozorenja tijekom proteklog vikenda. Kako su rekli žitelji sravnjenog naselja, nisu uspjeli spasiti ni stvari iz porušenih kuća.

Kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja podnio je predsjednik romske Udruge Korak po korak Franjo Horvat koji se u ime svojih sunarodnjaka pozvao na pravo dosjelosti iako je naselje na jednoj privatnoj i dvije državne čestice.

Dolazak u Drnje za ponedjeljak je, u pratnji predstavnika Ureda za ljudska prava i prava manjina, najavio i saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi koji je ranije kazao da je Drnje pozvao i potpredsjednicu Vlade RH Anju Šimpragu.