Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te suradnji s Ravnateljstvom policije, dovršili su opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje.

Naime, sumnja se da je 26 hrvatskih državljana starosti od 26 do 72 godina, od čega 23 muškarca i tri žene, počinilo kaznena djela zločinačkog udruženja, prijevare u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u prijevari u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u krivotvorenju isprava u sastavu zločinačkog udruženja te primanja i davanja mita, priopćila je zagrebačka policija.

Sumnja se da su od studenog 2019. do travnja 2022. godine, 65-godišnjak i 44-godišnjak organizirali i vodili zločinačko udruženje na način da su povezali u zajedničko djelovanje osumnjičenike s ciljem stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge osobe prijenosom vlasništva na većem broju nekretnina na imena članova zločinačkog udruženja i na druge s njima povezane osobe, a bez znanja i pristanka njihovih zemljišnoknjižnih vlasnika.

Za te su nekretnine na zasad neutvrđen način pribavljali podatke da su njihovi vlasnici preminuli, a nisu nekretnine ostavili u  nasljedstvo odnosno da se radi o osobama koje iz drugih razloga nisu u mogućnosti štititi svoje pravne interese, a zatim na temelju nevjerodostojnih kupoprodajnih ugovora i drugih pravnih akata koje su sami izrađivali, pribavljali posjed na tako stečenim nekretninama s namjerom da oduzmu vlasništvo i posjed od zakonito upisanih vlasnika te tako stečene nekretnine prodaju i sebi i drugima pribave nepripadnu imovinsku korist.

S tim je ciljem 65-godišnjak u zakupljenom prostoru svog trgovačkog društva u Zagrebu uspostavio sjedište zločinačkog udruženja te zajedno s 44-godišnjakom organizirao i podijelio zadaće i poslove na način da su njih dvojica sastavljali ugovornu dokumentaciju na koju su stavljali nevjerodostojne potpise ugovornih strana i na njoj izrađivali nevjerodostojne javnobilježničke ovjere dok su ostale osumnjičenike angažirali da budu ugovorne strane na tako sastavljenim ugovorima i nositelji prava vlasništva i drugih stvarnih prava na nezakonito stečenim nekretninama te da po njihovim uputama potpisuju dokumentaciju i podnose ju na javnobilježničku ovjeru kao i nadležnim sudovima na provedbu uknjižbe vlasništva, iako su bili svjesni da ugovori sa zakonitim vlasnicima nekretnina nikada nisu zaključeni, navode iz policije.

Ujedno, osumnjičenog 58-godišnjaka angažirali su za pružanje usluga pravnog savjetovanja i davanja pravnog mišljenja pri čemu je on znao da je riječ o nezakonitom pribavljanju vlasništva nad nekretninama, dok su ga u odnosu na jednu nekretninu angažirali za pribavljanje posjeda nezakonito stečene nekretnine.

Osumnjičenu 54-godišnjakinju, sumnja se, angažirali su za izradu dokumentacije potrebne za uknjižbu vlasništva nad protupravno stečenim nekretninama, dok su 45-godišnjakinju angažirali za pronalazak krajnjih kupaca tih nekretnina, a osumnjičenog 70-godišnjaka dodatno su angažirali za čuvanje posjeda jedne od nekretnina od trećih osoba.

Također se sumnja i da se 29-godišnjak, nakon što mu se obratio 53-godišnjak radi pribavljanja službenih podataka o osobama i vozilima, dogovorio s osumnjičenim 31-godišnjim policijskim službenikom Policijske uprave zagrebačke da za određeni novčani iznos mu dostavi osobne i statusne podatke za osobe ili vozila.

Policijski službenici su kroz kriminalističko istraživanje potvrdili sumnju da su se osumnjičeni povezali u zločinačko udruženje s ciljem stvaranja privida zakonitog poslovanja s nekretninama, izrađivanja nevjerodostojnih potpisa ugovorenih strana, podnošenja dokumenata na ovjeru kod javnog bilježnika, izradu dokumentacije za uspješnu uknjižbu vlasništva, iako su bili svjesni svoga protupravnog ponašanja.

Tijekom realizacije kriminalističkog istraživanja provedene su pretrage domova i drugih prostora te pokretnih stvari osumnjičenih osoba.

Navedeno kriminalističko istraživanje rezultiralo je podnošenjem kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i predaje 21 osumnjičenika pritvorskom nadzorniku, dok se tri osumnjičenika od ranije nalaze u zatvoru radi izdržavanja kazne zatvora, a za jednim osumnjičenikom se intenzivno traga, dodaju.