Zagrebačka policija izvijestila je u nedjelju kako provodi kriminalističko istraživanje, a temeljem snimaka i fotografija poduzet će sve mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta počinitelja nakon jučerašnje utakmice Gorica-Dinamo na kojoj se s tribina čula ustaška koračnica.

Na nogometnoj utakmici SuperSport HNL-a između HNK Gorica“ i GNK Dinamo, odigranoj jučer u 18.10 sati na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici, policija je prije, za vrijeme i nakon osiguranja javnog okupljanja poduzimala niz operativnih mjera i radnji u njihovoj nadležnosti kako bi ostvarili sigurnosne uvjete za neometano održavanje javnog okupljanja.

U službene prostorije policije privedene su ukupno četiri osobe zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – dva gostujuća navijača, obojica maloljetnici, privedena su zbog posjedovanja pirotehnike, dok su još dvojica gostujućih navijača privedena zbog alkoholiziranosti.

Policija je na dan odigravanja utakmice, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimala te fotografirala javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Zbog osnovane sumnje da je počinjen prekršaj, policija provodi kriminalističko istraživanje te će temeljem snimaka i fotografija poduzeti sve mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta počinitelja te sankcioniranja sukladno važećim zakonskim propisima, navode u priopćenju.

Navijači Dinama Bad Blue Boysi na jučerašnjoj su utakmici, kako si izvijesitli mediji, pjevali ustašku koračnicu te su istaknuli transparent sa stihom iz iste pjesme “Lijepo ih je, lijepo ih je naučila majka!” te grb s početnim bijelim poljem.

Policija u današnjem priopćenju nije precizirala zbog čega se kriminalističko istraživanje provodi.

Ministarstvo pravosuđa osudilo ponašanje navijača

Mediji navode kako je na utakmici bio i ministar pravosuđa Ivan Malenica, a iz njegovog ministarstva za RTL su priopćenjem osudili takvo ponašanje navijača.

“Osuđujemo takvo neprimjereno navijačko skandiranje koje predstavlja negaciju sporta i čini štetu hrvatskom nogometu, ali i svim ostalim navijača koji su došli gledati utakmicu u normalnom ozračju. Na policiji i nadležnim tijelima je dalje da postupaju”, navode se u priopćenju.