U subotu je oko 13,40 sati u Ulici Ivana Nepomuka Jemeršića u Grubišnom Polju došlo do požara veće količine raznog otpada za reciklažu (maziva, ulja, zauljenih krpa, lako zapaljivih tvari i dr.) koje se nalazilo u raznim metalnim i plastičnim ambalažama ispod metalne nadstrešnice otvorenog skladišnog prostora prekrivenog limom u krugu poduzeća „Zagrebpetrol“ d.o.o., poslovna jedinica br.1, sa sjedištem u Zagrebu.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi iz Grubišnog Polja, Daruvara, Bjelovara i Garešnice te lokalnih dobrovoljnih društva, njih ukupno 64 sa 18 vatrogasnih vozila, koji su navedeni požar lokalizirali i stavili pod nadzor.

Tijekom navedenog događaja nije došlo do ugrožavanja ljudskih života niti opasnosti po drugu imovinu.

U nedjelju je  na mjestu događaja izvršen očevid u nazočnosti vještaka Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Utvrđeno je da se centar požara nalazi uz metalni kontejner za smeće, a da je najvjerojatniji uzrok požara samozapaljenje otpada koji se sastojao od zamašćenih krpa, spužvi i sličnih materijala natopljenih otpadnim motornim uljima, otpadnih uljnih filtera od motornih vozila i ambalaže od raznih kemikalija.

Prilikom požara izgorjelo je djelomično ili potpuno osam velikih metalnih spremnika te metalna konstrukcija nadstrešnice skladišta koja je uslijed termičkog djelovanja uništena. Također je izgorjela velika količina otpadnih ulja i sličnih otpadnih produkata.

Tijekom očevida za potrebe fizikalno-kemijskog vještačenja izuzeti su uzorci otpada, organskih otapala i drugog otpadnog materijala te će se provesti dodatne mjere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

Prema izjavi vlasnika nastala materijalna šteta se procjenjuje na oko 15 000 000 kuna.

Mjesto požara je i dalje pod nadzorom vatrogasaca zbog manjih ostataka tinjajućih nakupina otpada.
O događaju slijedi podnošenje općeg posebnog izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, izvijestili su iz policije.

prigorski.hr