Policija je nakon kriminalističkog istraživanja kazneno prijavila 52-godišnjeg hrvatskog državljanina osumnjičenog za više kaznenih djela, kojima je oštetio pet tvrtaka, dvije novčarske ustanove i mjerodavno ministarstvo, za ukupno oko 660.000 kuna.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske su u utorak izvijestili da je osumnjičeni 52-godišnjak prijavljen za počinjenje više kaznenih djela – prouzročenje stečaja, pogodovanje vjerovnicima, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, davanje lažnog iskaza te povreda dužnosti.

Kaznena djela je počinio od 2018. i 2022., kao odgovorna osoba tvrtke iz Primorsko-goranske županije.

Pedeset dvogodišnjak je osnovano osumnjičen da u vrijeme nesposobnosti za plaćanje i blokade računa, nije na račun tvrtke uplaćivao novac, iako je tvrtka izdala fiskalizirane račune veće od milijun kuna.

Dio novca je koristio za plaćanje tekućih obveza, čime je oštetio vjerovnike za oko 276.000 kuna, dok je, zadržavši za sebe više od 386.000 kuna, oštetio i svoju tvrtku.

Uz to, nije u zakonskom roku podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, a nakon pokretanja postupka potpisao je i ovjerio izvještaj s neistinitim navodima te je nepropisno vodio poslovne knjige.

Sumnja se da je u tri navrata, između srpnja 2020. i ožujka 2022., prilikom osnivanja nove tvrtke te preuzimanja druge dvije tvrtke, dao lažni iskaz ustvrdivši da njegova tvrtka nema dugovanja za poreze i doprinose, naveli su iz PU primorsko-goranske.