Uskok je, na temelju kaznene prijave PU varaždinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 41 hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Iz policije su detaljno objasnili kako se varalo na lovačkim dozvolama.

“Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave
varaždinske u suradnji s policijskim službenicima Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PNUSKOK-a te policijskim službenicima više drugih policijskih uprava, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, na temelju naloga za pretrage izdanih od strane Županijskog suda u Zagrebu, proveli su u srijedu, 17. siječnja, više dokaznih radnji pretraga osoba, domova i drugih prostora te osobnih vozila i poslovnih prostorija kod 41 osobe u dobi od 19 do 77 godina,
osumnjičenih za počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti”, izvijestila je varaždinska policija.

“Naime, kako se sumnja, u razdoblju od veljače 2022. do 20. siječnja 2023. godine, 46-godišnji muškarac, kao odgovorna osoba jednog učilišta za izvođenje programa osposobljavanja za lovce, lovočuvare i ocjenjivače trofeja divljači te petorica osumnjičenika, svi predavači i ispitivači navedenog učilišta i još četvorica osumnjičenika, od zainteresiranih su osoba tražili novčanu naknadu od najmanje 750 kuna po osobi, kako bi im ishodili uvjerenja o osposobljenosti za lovca, lovočuvara ili ocjenjivača trofeja divljači, bez propisno završenog programa osposobljavanja ili položenog ispita, a temeljem kojeg uvjerenja o osposobljenosti su mogli zatražiti izdavanje lovačke iskaznice i izdavanje odobrenja za nabavu oružja”, navodi policija.

Od zainteresiranih su osoba preuzimali dogovorene novčane naknade te davali upute da se predmetne naknade uplate na račun učilišta, za koje naknade im je 46-godišnjak izdavao uvjerenja o osposobljenosti za lovca bez obzira što nisu završili propisani program osposobljavanja i bez obzira jesu li položili ispit te u spomenuta uvjerenja neistinito upisivao da su zainteresirane osobe nakon položenih ispita, osposobljene za lovca. Isto je ovjeravao svojim potpisom i pečatom učilišta.

“Svi uhićeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke te je protiv njih podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, stoji u policijskom priopćenju.