Brodsko-posavska policija je tijekom četvrtka i petka zaustavila dva osobna i teretni automobil i uhvatila troje osumnjičenih za koje je kriminalističkim istraživanjem potvrđena sumnja da su iz koristoljublja namjeravali više stranih državljana prevesti do Zagreba i drugdje u EU.

U nastavku sprječavanja krijumčarenja i nezakonitih migracija brodsko-posavski policijski službenici su 1. i 2. veljače uhvatili troje krijumčara i spriječili ih u krijumčarenju osoba, izvijestili su iz policije u subotu.

Policajci su obavljali nadzor u večernjim satima 1. veljače i u noćnim satima 2. veljače te su u odvojenim slučajevima zaustavili dva osobna automobila i teretni automobil.

Osobnim automobilom češke registracije upravljala je 25-godišnja državljanka Češke, automobilom rumunjske registracije upravljao je 24-godišnji državljanin Rumunjske, dok je teretnim automobilom registracijom iz Litve upravljao 27-godišnji državljanin Litve, a u automobilima se nalazilo više stranih državljanina.

Policajci su nad svim osobama proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela.

Potvrđena je sumnja da je troje osumnjičenih, sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama, iz koristoljublja primilo strane državljane u vozila s namjerom da ih prevedu do Zagreba, odnosno druge zemlje Europske unije.

Prema stranim državljanima proveden je postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti  i Zakonu o strancima.

Policajci su osumnjičene, uz kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj državi članici EU-a ili potpisnici Šengenskog sporazuma, predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.