Policajac je podlegao ozljedama nakon napada nožem u četvrtak navečer u Bruxellesu, a istragu o događaju vodi belgijsko savezno tužiteljstvo nadležno za slučajeve terorizma.

“Preuzeli smo slučaj jer postoji sumnja u teroristički motiv napada, što će se utvrditi u istrazi”, rekao je za AFP Eric Van Duyse, glasnogovornik saveznog tužiteljstva.

Osumnjičenik, kojeg je ranio drugi policajac, uhićen je i prevezen u bolnicu. Na meti napada bila su dvojica policajaca. Jedan je podlegao ozljedama, a drugi je ranjen.

Belgijska ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden osudila je u objavi na Twitteru “strašnu tragediju” i “neprihvatljivo nasilje”.

Premijer Alexander De Croo odao je počast ubijenom policajcu i čitavoj službi “koja svakodnevno izlaže život opasnosti kako bi naši građani bili sigurni”. “Iskreno se nadam da će se njegov kolega koji je u bolnici, oporaviti”, dodao je.

Napad se dogodio oko 19.15 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu u bruxelleskoj općini Schaerbeek, u četvrti Gare du Nord.

U napadu kojega se motiv još istražuje, muškarac naoružan nožem napao je dvojicu policajaca u ophodnji zadavši im ubodne rane.

Potonji su tada pozvali pojačanje a redarstvenik iz druge ophodnje je pucao iz službenog oružja kako bi “neutralizirao napadača”, izvijestila je novinska agencija Belga.

U Belgiji se od 2016., kada su u džihadističkim napadima ubijene 32 osobe, dogodilo nekoliko napada na pripadnike vojske i policije.