Varaždin je domaćin jedinstvenog hrvatskog programa operne obuke – Hrvatske operne akademije, čiji će sudionici 17. i 18. kolovoza nastupiti u Mozartovoj operi “Le nozze di Figaro”, na Velikoj sceni HNK u Varaždinu.

Hrvatska operna akademija, koja traje od 3. do 18. kolovoza, pruža praktičnu i profesionalnu poduku mladim umjetnicima, a nastala je na inicijativu talentiranih varaždinskih opernih pjevača Davida Oštreka i Lane Kos.

Akademija polaznicima pruža mogućnost sudjelovanja u usmjerenom ljetnom studiju za umjetničko i profesionalno napredovanje, prilagođenom pjevačima u različitim fazama njihovog profesionalnog, vokalnog i dramskog razvoja.

Prve dane akademije sudionici su proveli u Glazbenoj školi u Varaždinu gdje su, uz pomoć iskusnih mentora, sudjelovali na satovima pjevanja kod eminentnih opernih pjevača Tamare Ivaniš, Jake Mihelača, Ene Pongrac i Davida Oštreka.

Iako je ovo tek prva godina projekta, sudionici će dobiti priliku nastupiti u poznatoj operi W. A. Mozarta ‘Le nozze di Figaro’ koja će biti izvedena na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u srijedu, 17. te u četvrtak, 18. kolovoza s početkom u 20 sati, najavljeno je.

Redatelj je mladi Austrijanac Taro Morikawa, a operom će dirigirati Darijan Ivezić, ugledni dirigent s münchenskom adresom.

Izvest će je talentirani mladi glazbenici s perspektivnom karijerom u opernim kućama diljem svijeta, Carles Pachon, Kristin Anna Gudmundsdottir, Kento Uchiyama, Hana Ilčić, Youngin Lee, Melissa Montano, Marco Cantoni, Matteo Rasić, Peter Grdadolnik, Tanya Malykh, Dorian Stipčić i Isabelle Nahrstedt.

Pokrovitelj Hrvatske operne akademije je Grad Varaždin, a suorganizatori varaždinska Glazbena škola i Koncertni ured.