Pokušao ubiti radnika Čistoće, osuđen na osam godina i pet mjeseci

4. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Crna kronika Pokušao ubiti radnika Čistoće, osuđen na osam godina i pet mjeseci

Patrik Macek/PIXSELL


Županijski sud u četvrtak je na osam godina i pet mjeseci zatvora nepravomoćno osudio Marija Horvata (41) jer je ukradenim pištoljem pokušao ubiti djelatnika Čistoće Josipa Smiljčića (35) koji ga je htio spriječiti u bijegu nakon što ga je opazio kako provaljuje u automobil na Bukovcu.

Horvat je pojedinačno osuđen na sedam godina zatvora za pokušaj teškog ubojstva, dok je za krađu pištolja iz kojeg je pucao na Smiljčića osuđen na godinu dana. Sedam mjeseci zatvora dosuđeno mu je zbog pokušaja teške krađe iz automobila u kojoj su ga omeli gradski čistaći.

Pored jedinstvene kazne zatvora, Horvatu je izrečena i obavezna mjera liječenja od ovisnosti o drogama.

Sudac Zdravko Majerović je u obrazloženju presude istaknuo kako je Horvat priznao da je pucao, iako je tvrdio da Smiljčića nije pokušao ubiti.

”Sud je utvrdio da ste ga pokušali ubiti i nije prihvatio vašu verziju da ste pucali preko ramena, već je prihvatio verziju oštećenika”, dodao je sudac navodeći da je Horvat priznao i krađu pištolja iz automobila te pokušaj provale u drugi automobil nakon čega ga je Smiljanić pokušao zaustaviti.

”Ovih osam godina i pet mjeseci je dug vremenski period tijekom kojeg ćete imati priliku ozdraviti, završiti neki zanat i moći normalno živjeti, a ne ići okolo napušen i provaljivati u automobile”, poručio je sudac Horvatu u obrazloženju presude.

Horvat je nepravomoćno osuđen jer je 27. siječnja 2020. na Bukovačkoj cesti pod utjecajem marihuane čekićem pokušao razbiti staklo na automobilu. Pokušaj provale su zamijetili radnici Čistoće, među kojima je bio i Smiljčić koji ga je pokušao zaustaviti. Horvat je zatim pucao u Smiljčića kojem je život spašen hitnim kirurškim zahvatom.

Horvat se potom dao u bijeg biciklom, ali je vrlo brzo pronađen i uhićen. U svojoj obrani je tvrdio da se uplašio za svoj život jer je astmatičar te da se počeo gušiti kada ga je Smiljčić pritisnuo o tlo. Horvat je dosad više puta kazneno prijavljivan, a u nekoliko navrata se bezuspješno liječio od ovisnosti.

(Hina)

Facebook Comments