Inicijativa “Stop specizmu” pokrenula je osnivanje Centra za zaštitu životinja i prirode sa ciljem zaštite i obnove okoliša i života po principima održivog razvoja, te stvaranja nove društvene struje koja prepoznaje prava životinja i važnost njihove zaštite, priopćeno je u ponedjeljak iz te inicijative.

Članovi inicijative smatraju da samo teoretska zaštita prava životinja nije dovoljna, stoga su oformili Edukativno-istraživački centar za aktivno očuvanje prava životinja i zaštitu prirode, ističući da je “drugačiji svijet moguć”.

“Zbog nedostatka suživota i direktnog boravka ljudi sa životinjskim vrstama i prirodom, te nedostatka informacija i razumijevanja, društveno smo uvjetovani vjerovati kako su druge životinjske vrste i priroda samo resursi za našu uporabu”, upozorili su članovi inicijative.

Izravnim radom sa životinjama, brigom o zaštiti njihovih prava, boravkom u prirodi, radom na zaštiti i obnovi okoliša i prirodnih staništa životinja počinjemo drugačije promatrati i doživljavati živa bića i svijet oko nas, ističu. Zalažu se također za više sigurnih mjesta i domova gdje će životinje biti slobodne i moći voditi miran život lišen iskorištavanja.

Članovi inicijative smatraju da je potrebno više edukativnih i primarnih istraživanja koja će pružiti bolji uvid u živote i navike životinjskih vrsta, kako bi ih bolje razumjeli i samim time poštivali njihove potrebe. U suradnji sa specijalistima iz raznih područja, u Centru će provoditi i ostala društvena, znanstvena i pragmatična istraživanja koja će nastojati odgovoriti na pitanja o učinkovitoj provedbi prava i zaštiti životinja i okoliša.
U suradnji s veterinarima, Centar će pružati i sigurno mjesto za oporavak, rehabilitaciju, odgovarajuću veterinarsku skrb, te privremeni ili stalni dom ozlijeđenim ili napuštenim životinjama. Inicijativi se mogu pridružiti svi zainteresirani.
Centar je smješten u sklopu privatnog imanja nedaleko od Zagreba, izgrađen je po principima ekologije i samoodrživosti, uključuje obnovljive izvore energije, slobodan protok vode, te ekološku i nenasilnu obnovu zemljišta.
Jedan od ciljeva je stvoriti ekološki održivu ustanovu i zajednicu, u kojoj je naglasak na recikliranju i korištenju obnovljivih materijala, te na prevenciji zagađenja okoliša. Službeni početak rada Centra predviđen je za travanj.

(Hina)

fah