Uskok je pokrenuo istragu protiv sedmorice hrvatskih državljana koje sumnjiči da su u deset navrata prebacivali ilegalne migrante iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku pri čemu su, sukladno svojim ulogama, ostvarili neutvrđenu zaradu koju su međusobno podijelili.

U Uskoku navode da su od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu preuzeli predmet koji obuhvaća sedmoricu okrivljenika u dobi od 23 do 48 godina.

Sumnja se da su se okrivljenici, od 17. listopada do 7. prosinca 2023., međusobno povezali radi krijumčarenja ilegalnih migranata koji nisu imali odgovarajuće dokumente za boravak u Hrvatskoj, s time da je krijumčarski lanac organizirao 43-godišnjak koji je u tu svrhu povezao ostale okrivljenike te im je davao zadaće koje trebaju obaviti.

Tako im je, ističe Uskok, slao lokacije na kojima trebaju preuzeti i na koje trebaju odvesti ilegalne migrante, nabavljao im ‘radne’ mobitele te je plaćao troškove njihovog transporta.

U Uskoku navode da su šestorica okrivljenika po uputama 43-godišnjaka na širem području Imotskog preuzimali ilegalne migrante koji su prethodno izvan graničnih prijelaza prešli državnu granicu, a potom su ih vozilima prebacivali do Zadra i Splita.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivane istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.