Uskok je temeljem kaznene prijave istarske policije, pokrenuo istragu protiv 10 osoba, osumnjičenih da su organizirani u dvije skupine preprodali 25 kilograma heroina, 15 kilograma amfetamina i 20 kilograma marihuane.

Jednom od osumnjičenika na teret se stavlja i da je u listopadu prošle godine od zasad nepoznate osobe nabavio najmanje 12 kilograma kokaina kojega je zakopao u šumi u Zaprešiću.

Policija i Uskok izvijestili su da za preprodaju 10 kilograma heroina terete prvu četvoricu osumnjičenika koji su se okupili sredinom veljače prošle godine.

Prvoosumnjičeni je heroin nabavljen od četvrtoosumnjičenika skladištio u Puli, gdje ga je vagao i prepakiravao u manje pakete namijenjene daljnjoj prodaji ili je to činila drugookrivljena po njegovim nalozima.

Potom su heroin prodavali sitnijim preprodavačima i na taj način zaradili najmanje 250.000 eura, koju su međusobno podijelili.

Drugu skupinu okupio je četvrtoosumnjičeni dobavljač s preostalom šestoricom od veljače 2023. do 20. ožujka 2024., a osim heroina u Istri su preprodavali amfetamine i marihuanu.

Drogu koja je dovožena iz Zagreba i Zaprešića, posebno prerađenim automobilima, skladištili su u Ližnjanu, povećavali masu dodavanjem punila i prepakiravali u manje pakete.

Tako pripremljenu drogu dalje su prodavali krajnjim konzumentima i drugim preprodavačima. Istražitelji sumnjaju da su na taj način prodali najmanje 15 kilograma heroina, 15 kilograma amfetamina i 20 kilograma marihuane te zaradili najmanje 406.500 eura.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv devet okrivljenika.