Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije i lokalni proizvođač tjestenine Marodi pokrenuli su inicijativu za proglašenjem Dana međimurske popevke, a župan Matija Posavec u četvrtak je izjavio kako se predlaže da to bude 28. studenoga.

Cilj je inicijative odrediti datum kada će se svake godine brojnim aktivnostima promovirati međimurska popevka i tako osigurati međugeneracijski prijenos znanja i očuvanje njezina statusa na UNESCO-om popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, na koji je međimurska popevka uvrštena 28. studenoga 2018.

Pokrenuta je kampanja pod nazivom “Priča koja vrijedi svakog slova”, a Marodi je izdao zbirku od pet knjiga, od kojih svaka sadrži točan broj slova za stihove jedne popevke u obliku abecedne tjestenine za juhu.

Posavec ističe da je identitet nešto najvrjednije što narod ili regija može imati i podsjeća da postoji niz aktivnosti u interpretacijskim centrima diljem Međimurja, jer svako mjesto, općina i grad mogu ispričati svoju priču.

„Drago mi je da nam se u tom procesu pridružio privatni sektor, uspješni poduzetnici koji su rekli da žele učiniti nešto za svoj kraj, promicati njegove vrijednosti”, rekao je župan i najavio da će uputiti Županijskoj skupštini prijedlog da se 28. studenoga proglasi Danom međimurske popevke.

Predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač naglasio je da su se u inicijativu uključili ljudi koji drugačije pristupaju mlađoj populaciji tako da su međimurske popevke promovirane preko društvenih mreža.

Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, koji ove godine obilježava 70. rođendan, kaže da su zajedno sa županijom pokrenuli inicijativu da se 28. studenoga proglasi Danom međimurske popevke, a čitav studeni obilježi kao Mjesec međimurske popevke.