Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske sastali su se u četvrtak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu iskazavši mu potporu nakon čega će, nada se Zelenskij, Ukrajina dobiti dodatno oružje, a Rusija oštrije sankcije.

U prvom takvom posjetu Kijevu od početka ruske invazije 24. veljače, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis dali su podršku europskom putu Ukrajine.

Nakon što je ranije odbacio prigovore da je blag prema Rusiji, Macron je kazao da Zapad neće tražiti koncesije od Ukrajine te da će se mirovni pregovori voditi pod ukrajinskim uvjetima.

Zelenskij, koji nije napustio Ukrajinu od početka invazije, izrazio je zahvalnost na pomoći Zapada, iako je njegova administracija također ranije kudila saveznike zbog odugovlačenja u nametanju sankcija i opskrbi oružjem.

“Moji kolege i ja danas smo došli ovdje u Kijev s jasnom porukom: ‘Ukrajina pripada europskoj obitelji'”, rekao je Scholz.

Macron je pak poručio da svi okupljeni europski lideri podržavaju davanje statusa kandidata za EU Ukrajini.

Više teškog naoružanja

Ukrajina je zatražila više oružja kako bi odlučno okrenula tok rata u svoju korist nakon što je trpjela gubitke od 100-200 vojnika dnevno u žestokoj borbi za kontrolu nad Donbasom.

“Cijenimo podršku koju nam već pružaju partneri, očekujemo nove isporuke, prvenstveno teškog naoružanja, modernog raketnog topništva, proturaketnih obrambenih sustava”, rekao je Zelenskij.

“Svaki dan kašnjenja ili odgođenih odluka prilika je za rusku vojsku da ubije Ukrajince ili uništi naše gradove”, poručio je ukrajinski predsjednik. “Postoji izravna korelacija: što snažnije oružje dobijemo, brže možemo osloboditi naš narod, našu zemlju”, dodao je.

Zelenskij je također u razgovoru s europskim liderima zatražio sedmi paket sankcija EU-a koji bi uključivao embargo na ruski plin. Rusija je netom prije posjeta smanjila isporuke plina putem plinovoda Sjeverni tok 1.

Scholz je rekao kako će Njemačka podržati put Ukrajine ka članstvu, ali da Kijev mora poštivati zahtjeve po pitanju demokracije i vladavine prava.

‘Nezamisliva okrutnost’

Prije susreta sa Zelenskijem, Macron, Scholz, Draghi i Iohannis obišli su ruševine zgrada u obližnjem Irpinju, poprištu teških borbi na početku rata.

Scholz je ocijenio da je riječ o “nezamislivoj okrutnosti” i “bezumnom nasilju”.

“Ovo je herojski grad… obilježen stigmom barbarizma”, rekao je Macron.

Kremlj je poručio da bi europski čelnici sa Zelenskijem trebali “realno sagledati stvari”, a ne razgovarati o slanju oružja.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća za sigurnost, ismijao je njihov posjet ocijenivši da od njega “nema nikakve koristi”.

Rekao je da su “Ukrajini obećali članstvo u EU-u i stare haubice”.